Početna strana |Uredništvo | Časopis  | Uputstvo autorima  | Kontakt  |  
 

Acta Medica Medianae
Vol. 45, No 4, October, 2006
UDK 61
YU ISSN 0365-4478
 

Kontakt:
Rade R. Babić

Institut za radiologiju Kliničkog centra

Bulevar dr Zorana Djindjića 48

18000 Niš, Srbija

 

Copyright 2006 by Faculty  of Medicine, University of Nis

DIJAGNOSTIČKE MOGUĆNOSTI RADIOLOŠKIH METODA PREGLEDA U DIJAGNOSTICI PATOLOŠKIH STANJA I OBOLJENJA OKA

 

Rade R Babić 1, Gordana Stanković Babić 2, Gordana Zlatanović 2, Miško Živić 3, Zlatica Višnjić 2, Jasmina Djordjević-Jocić 2, Branislav Tomašević 2, Zvonko Dinić 4 i Snežana Dinić 4

 

U dijagnostici patoloških stanja i oboljenja oka primenjuju se mnogobrojne i raznovrsne radiološke metode pregleda. Sve ove radiološke metode pregleda nemaju iste mogućnosti, niti imaju isti značaj u dijagnostici patoloških stanja i oboljenja oka.

Rad ima za cilj da ukaže na dijagnostičke mogućnosti radioloških metoda pregleda u dijagnostikovanju patoloških stanja i oboljenja oka.

Rad se bazira na sopstvenom višegodišnjem materijalu autora i koautora, kojeg čini filmoteka standardnih rendgenograma, ehosonograma, CT i MR kranijuma, orbita i dr., istorije bolesti i literalna saopštenja.

Prikazuju se mogućnosti i prednosti pojedinih radioloških metoda pregleda pri dijagnostici patoloških stanja i oboljenja koja dovode do bolesti oka, sa pojedinačnim prikazom same metode pregleda.

Radiološke metode pregleda su brojne i raznovrsne, suverene, dominantne i bez premca u dijagnostikovanju patoloških stanja i oboljenja oka. Acta medica Medianae 2006;45(4):46-59.

 

Ključne reči: radiološke metode pregleda, oko

Rad u celosti