Početna strana |Uredništvo | Časopis  | Uputstvo autorima  | Kontakt  |  
 

Acta Medica Medianae
Vol. 46, No 1, Januar, 2007
UDK 61
YU ISSN 0365-4478
 

Kontakt:
Rade R Babić

Institut za radiologiju Kliničkog centra u Nišu

Bulevar dr Zorana Djindjića 48

18000 Niš, Srbija

 

 

 

Copyright 2006 by Faculty  of Medicine, University of Nis

NEŽELJENE REAKCIJE TEŠKOG STEPENA NA JODNO KONTRASTNO SREDSTVO U TOKU INTRAVENSKE UROGRAFIJE

 Rade R Babić

 Pri urografskom (IVU) ili bilo kojem drugom endografskom pregledu, mogu se u toku ili neposredno po intravenskoj aplikaciji jodnog kontrastnog sredstva (JKS) razviti neželjene reakcije, od kojih neke ugrožavaju zdravlje i život bolesnika. Cilj rada bio je da sagleda neželjene reakcije organizma na JKS, budući da u svakodnevnom profesio-nalnom radu velika većina rendgenodijagnoznih postupaka iziskuje korišćenje JKS, pa su moguće neželjene posledice, naročito exitus letalis, stalno prisutne i aktuelne.

U periodu od januara 1994. do decembra 2005. godine, u Specijalističkoj službi Instituta za radiologiju Kliničkog centra u Nišu, urađeno je 11885 IVU. Urografski pregled je obavljan jonskim ili nejonskim JKS iste koncentracije (300 mgI / ml) ili njoj približnoj, u dozi 1,0 ml/kg telesne težine bolesnika. Pre intravenske (i.v.) aplikacije JKS je zagrejano na temperaturu tela. Aplikacija JKS odvijala se preko i.v. plasirane barunile, kao spori bolus, u vremenu od 1 do 1,5 minute.

U seriji od 11885 urografija registrovano je alergoidnih reakcija teškog intenziteta kod 17 bolesnika (0,14% ili 1:699 IVU). Fatalnog ishoda nije bilo.

Neželjene reakcije koje su mogle da se završe letalnim ishodom, pravilnim i blagovremenim lečenjem završile su se povoljnim ishodom, pa su registrovane kao teške reakcije. Acta Medica Medianae 2007;46(1):52-55.

 

Ključne reči: jodno kontrastno sredstvo, neželjene reakcije, urografija

Rad u celosti