Početna strana |Uredništvo | Časopis  | Uputstvo autorima  | Kontakt  |  
 

Acta Medica Medianae
Vol. 47, No 4, Decembar, 2008
UDK 61
YU ISSN 0365-4478
 

Kontakt:

Momčilo Đorđević

Ginekološko-akušerska klinika Kliničkog centra

Zmaj Jovina 30

34000 Kragujevac, Srbija

Tel.: (034) 345-230

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright 2008 by Faculty  of Medicine, University of Nis

Prikaz bolesnika

 

ENDOMETRIOIDNI TUMOR OVARIJUMA I UTERUSA, METASTAZA ILI NE – PRIKAZ bolesnika

 

Momčilo Đorđević1, Slobodanka Mitrović2,Gordana Đorđević3 i Božidar Jovanović4

 

Ginekološko-akušerska klinika Kliničkog centra u Kragujevcu1

Institut za patologiju Kliničkog centra u Kragujevcu2

Institut za javno zdravlje u Kragujevcu3

 

Prisustvo dva genitalna tumora u isto vreme je relativno nepoznata činjenica. Oni su retki i čine 0,63% svih genitalnih malignoma. Ako je karcinom endometrijuma zahvatio samo endometrijum, onda je stadijum IA, ako je došao samo do polovine miometrijuma onda je IB, dok se kod IIIA tumor proširio na serozu ili adneks. Kod karcinoma koji je lokalizovan na ovarijumu, bez probijanja kapsule, stadijum je IA, dok je kod karcinoma ovarijuma koji se proširio na jajovod ili uterus IIA.

Ženska osoba stara 55 godina primljena je u GAK Kliničkog centra u Kragujevcu zbog operativnog zahvata, zbog tumora koji ispunjava celu malu karlicu. Imunohistohemijski su određena ekspresija ER, PR i HER 2 receptora.

Prognoza bolesti kod žena sa nezavisnim primarnim endometrijalnim tumorima uterusa i ovarijuma slična je kao i kod žena kod kojih se bolest javi pojedinačno.

Faktori rizika i klinički pokazatelji ishoda kod žena sa sinhronim tumorima različiti su od onih koji se baziraju na histološkoj podeli. Žene sa sinhronim tumorima su najčešće mlađe, gojazne, premenopauzalne i nerotkinje. Bolesnice sa ozbiljnim endomerijalnim karcinomima više liče na bolesnice sa ovarijalnim karcinomima. U budućnosti će biti potrebno pružiti bolju evaluaciju etiologije ovih bolesti. Takođe, molekularno dijagnostikovanje tumora u endometrijumu i ovarijumu pružiće nam pravu potvrdu. Acta Medica Medianae 2008;47(2): 33-37.

 

Ključne reči: sinhroni tumori, nezavisni tumori, metastatski tumori, udruženi tumori

Rad u celosti