ACTA FAC. MED. NAISS. 2007; 24 (1): 45-50 |
Stručni rad
MEDICINSKA NUTRITIVNA TERAPIJA U KONTROLI ALERGIJA IZAZVANIH HRANOM
Maja Nikolić1,2,
Dragana Nikić1,2, Vladimir Mitrović1,2
1Medicinski
fakultet, Univerzitet u Nišu
2Zavod za zaštitu zdravlja Niš
SAŽETAK
Nakon postavljanja dijagnoze alergije na neku hranu, izbegavanje alergogenih namirnica je isključivi pravac uspešne kontrole. Cilj ovog preglednog rada bio je da objedini zaključke epidemioloških i eksperimentalnih istraživanja, kao i klinička iskustva u vezi sa dijetoterapijom alergij na hranu, kako bi se smanjio rizik od pojave malnutricija kod bolesnika sa alergijom na hranu. Materijali i metode predstavljaju pregled literature sa kliničkim pristupom, a prikazana su i lična iskustva autora. Efikasnost eliminacije alergogenih sastojaka iz hrane potvrđena je u 90% analiziranih studija. Kod bolesnika kod kojih postoji alergija na hranu ređe su prisutni nutritivni deficiti ukoliko uzimaju odgovarajuće alternativne namirnice, a tokom eliminacije alergena iz obroka važno je i valjano pratiti nutritivno i zdravstveno stanje. Kontrola alergije na hranu podrazumeva multidisciplinarni pristup. Osnovna strategija za kontrolu alergije na hranu je izbegavanje alergena, posebno kod dece. Identifikacija osoba sa rizikom može uticati na uspeh dijetoterapije. Treba učiniti što veće napore da se bolesnici edukuju u vezi sa pravilnim sprovođenjem dijete, a dijetolog je najkvalifikovanija osoba za sprovođenje adekvatne medicinske nutritivne terapije kod osoba sa nutritivnom alergijom.
Ključne reči: alergija, hrana, dijeta, kontrola