ACTA FAC MED NAISS 2008; 25 (1): 11-16 |
Pregledni rad
NUTRITIVNI ZNAČAJ ORAHA U PREVENCIJI KARDIOVASKULARNIH BOLESTI
Lazarević Konstansa1,
Đonović Nela2,3
1Institut za javno zdravlje Niš
2Zavod za zaštitu zdravlja Kragujevac
3Medicinski fakultet Univerziteta u Kragujevcu
SAŽETAK
Cilj rada bio je da ukaže na značaj korišćenja oraha u ishrani radi smanjenja rizika za nastanak kardiovaskularnih bolesti.
U radu su revijski predstavljeni i analizirani objavljeni podaci o ulozi oraha unetih hranom u kontroli nekih faktora rizika za nastanak kardiovaskularnih bolesti i to, pre svega, lipidnog statusa. Energetska vrednost i nutritivni sastav oraha prikazani su sa posebnim osvrtom na zdravstveni značaj njegovih kardioprotektivnih sastojaka.
Rezultati četiri obimne prospektivne epidemiološke studije ukazuju da česta upotreba jezgrastog voća (uključujući i orah) u ishrani smanjuje smrtnost i rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti. Rezultati većine kliničkih studija ukazuju da uvođe-nje oraha u ishranu dovodi do značajnog smanjenja vrednosti ukupnog (TC) i holesterola male gustine (LDL-C), ali ne i triglicerida (TG) i holesterola velike gustine (HDL-C). Dodavanjem oraha u ishranu značajno je povećana i endotelijum zavisana vazodilatacija i smanjena ćelijska adhezija krvnih sudova ispitanika i vrednosti inflamatornih citokina.
Dobijeni rezultati nedvosmisleno ukazuju da bi orah trebalo da bude važan deo ishrane kardiovaskularnih bolesnika i osoba sa rizikom za nastanak kardiovaskularnih bolesti a naročito osoba sa hiperholesterinemijom. Zbog visoke energetske vrednosti i prevencije gojaznosti, dovoljno je koristiti jednu porciju oraha dnevno, nekoliko puta nedeljno.
Ključne reči: orah, ishrana, kardiovaskularne bolesti, prevencija