ACTA FAC MED NAISS 22009; 26 (1): 33-36 |
Originalan rad
NUTRITIVNI UNOS MASTI I RIZIK OD NASTANKA
RAKA ŽELUCA
Konstansa Lazarević1,
Aleksandar Nagorni2,
Natasa Rančić1
1Institut za javno zdravlje Niš
2Klinika za gastroenterologiju, Klinički centar Niš
SAŽETAK
Cilj ovog rada bio je da ispita uticaj unosa masti i masnih kiselina putem hrane
na nastanak raka želuca. Istraživanje je sprovedeno u periodu od januara 2005.
do decembra 2006. godine. U studiju su uključena 102 pacijenta sa patohistološki
potvrđenom dijagnozom raka želuca i 204 ispitanika hospitalizovana na klinikama
KC Niš u istom periodu zbog akutnih nemalignih bolesti. Za ispitivanje ishrane
ispitanika korišćen je Upitnik o učestalosti unosa namirnica (FFQ) - godinu dana
pre postavljanja dijagnoze ili prijema u bolnicu (za kontrole). Vrednosti unosa
masti i masnih kiselina izračunate su pomoću Tablica hemijskog sastava
prehrambenih proizvoda.
Nije utvrđena statistički značajna razlika u učestalosti unosa vidljivih masti
(suncokretovo i maslinovo ulje, svinjska mast, margarin, buter) između obolelih
osoba i kontrolne grupe (p>0,05). Prema rezultatima univarijantne logističke
regresione analize, unos ukupnih masti (OR za najviši tercil 0,80;
95%CI,0,28-2,25), zasićenih (0,85, 95%CI: 0,31-2,35), mononezasićenih masnih
kiselina (0,57, 95%CI: 0,22-1,48) i holesterola (0,79; 95%CI:0,37-2,28) nije
povezan, a unos polinezasićenih masnih kiselina je u negativnoj vezi sa
nastankom raka želuca (0.32; 95%CI: 0.12-0.83).
Prema rezultatima naše studije, unos polinezasićenih masnih kiselina hranom može
pomoći prevenciji raka želuca. Neophodna su dalja istraživanja koja bi potvrdila
ove rezultate.
Ključne reči: masti, masne kiseline, rak želuca