ACTA FAC MED NAISS 2014;31(4):245-252 |
Originalan rad
UDC: 634.74:543:615.27
DOI: 10.2478/afmnai-2014-0030
ARONIA MELANOCARPA FILTER ČAJ: FENOLNI PROFIL I ANTIOKSIDATIVNA AKTIVNOST
Jovana Veljković1, Jelena Brcanović1, Aleksandra Pavlović1, Snežana Mitić1, Biljana Kaličanin2, Milan Mitić1
1Univerizitet u Nišu, Prirodno-matematički fakultet, Odsek za hemiju, Srbija
2Univerzitet u Nišu, Medicinski
fakultet, Odsek za farmaciju, Srbija
SAŽETAK
U cilju dobijanja informacija o antioksidativnoj aktivnosti infuz čajeva ploda
aronije (Aronia melanocarpa) određena je koncentracija pojedinačnih fenolnih
jedinjenja za koje se smatra da su odgovorna za antioksidativnu aktivnost
ispitivanih čajeva. Sadržaj antocijana (cijanidin-3-O-galaktozid,
cijanidin-3-O-glukozid, cijanidin-3-O-arabinozid, cijani-din-3-O-ksilosid),
galne kiseline, kafene kiseline, protokatehinske kiseline, rutina imorina
određen je korišćenjem tečne hromatografije pod visokim pritiskom (HPLC) sa
UV/Vis ifluorescentnim detektorom. Antioksidativna aktivnost je ispitana
korišćenjem četiri in vitro spektrofotometrijske metode: metoda uklanjanja
2,2-difenil-1-pikrilhidrazil (DPPH) radikala, metoda vraćanja 2,2'-azino-bis
(3-etilbenzotiazolin-6-sulfo katjon radikala) u svoj neutralni oblik (ABTS),
redukcija gvožđe(III)-2,4,6-tripiridil-S-triazin kompleksa do
gvožđe(II)-2,4,6-tripiridil-S-triazin kompleksa (FRAP) metoda redukcije Fe3+ do
Fe2+jona (RP). Na osnovu dobijenih rezultata može se zaključiti da su u
ispitivanim infuz čajevima najviše zastupljeni antocijani, a zatim slede fenolne
kiseline. Od antocijana najviše je zastupljen cijanidin-3-O-galaktozid, a od
fenolnih kiselina kafena kiselina. Visok stepen korelacije između DPPH i ABTS
metode i FRAP I RP metode ukazuje na to da su prisutna fenolna jedinjenja, kao
redukujući agensi u ispitivanim uzorcima, dobri hvatači slobodnih radikala.
Generalno, dobijeni rezultati ukazuju da infuz čajevi od lista aronije pokazuju
visok stepen antioksidativne aktivnosti i mogu biti dopuna svakodnevnoj ishrani
u prevenciji bolesti izazvanih oksidativnim stresom.
Ključne reči: Aronia melanocarpa, infuz čaj, polifenolna jedinjenja, antioksidativna aktivnost, HPLC