ACTA FAC MED NAISS 2018;35(3):244-255 |
Originalni rad
UDC: 615.273:613.2
DOI: 10.2478/afmnai-2018-0026
Izrada, ispitivanje pouzdanosti i validacija upitnika za procenu znanja bolesnika o uticaju hrane na efikasnost oralne antikoagulansne terapije
Katarina V. Tomašević1, Slobodan Janković2
1Dom zdravlja “Kraljevo“, Kraljevo, Srbija
2Univerzitet u Kragujevcu, Fakultet medicinskih nauka, Kragujevac, Srbija
sažetak
Oralni antikoagulansi, antagonisti vitamina K (varfarin i acenokumarol) u širokoj su upotrebi za primarnu
i sekundarnu prevenciju tromboembolijskih događaja. Dosadašnje studije su pokazle da bolesnici imaju nizak
nivo znanja o varfarinu, posebno njegovoj interakciji sa hranom.
Cilj studije bio je izrada, ispitivanje pouzdanosti i validacija upitnika o znanju bolesnika o uticaju hrane na
efikasnost oralnih antikoagulanasa.
Sprovedena je prospektivna studija bazirana na izradi, proveri pouzdanosti i validaciji upitnika o znanju
bolesnika o uticaju hrane na efikasnost oralnih antikoagulanasa. Studija je sprovedena na bolesnicima u Opštoj
bolnici "Studenica" u Kraljevu.
U istraživanju je učestvovalo 226 ispitanika. Upitnik se sastojao od 10 pitanja. Kronbahov koeficijent α,
nakon eliminacije neadekvatnih pitanja, iznosio je 0,882. Upitnik čine dva faktora, koji predstavljaju 50,07% i
10,03% varijanse upitnika.
Ovo je jedinstven, pouzdan i validan upitnik koji meri nivo zananja bolesnika o uticaju hrane na
efikasnost oralnih antikoagulanasa. Upotrebom ovog upitnika, kao instrumenta, moguće je identifikovati
bolesnike koji koriste oralne antikoagulanse sa nedovoljnim znanjem o mogućoj interakciji leka sa hranom.
Ključne reči: antikoagulansna terapija, znanje, namirnice