ACTA FAC MED NAISS 2018;35(3):175-184 |
Originalni rad
UDC: 616.33-002:579.84
DOI: 10.2478/afmnai-2018-0019
Povezanost infekcije izazvane bakterijom Helicobacter Pylori kod ispitanika sa gastritisom i serumskih nivoa LL-37, MBL i M–fikolina
Mehdi Soltanzadeh-Yamchi1,2, Mehdi Shahbazi1,2, Javad Shokri-Shirvani3, Soheil Ebrahimpour4, Mousa Mohammadnia-Afrouzi1,2,4, Soraya Khafri5
11Istraživački centar za ćelijsku i molekularnu biologiju, Zdravstveni istraživački institut, Univerzitet medicinskih nauka Babol, Iran
22Istraživački centar za imunoregulaciju, Zdravstveni istraživački institut, Univerzitet medicinskih nauka Babol, Iran
33Departman za internu medicinu, Medicinski fakultet, Univerzitet medicinskih nauka Babol, Iran
44Istraživački centar za infektivne i tropske bolesti, Zdravstveni istraživački institut, Univerzitet medicinskih nauka Babol, Iran
55Departman za statistiku i epidemiologiju, Medicinski fakultet, Univerzitet medicinskih nauka Babol, Iran
sažetak
Helicobacter pylori (H. pylori) može da stimuliše imunske odgovore i da dovede do oslobađanja proinflamatornih faktora i antimikrobnih peptida poput LL-37, proteina koji vezuje manozu (mannose-binding lectin (MBL)-eng.) i M-fikolina.
Cilj ove studije bio je ispitivanje promena serumskih nivoa pomenutih faktora kod ispitanika sa gastritisom i njihove povezanosti sa prisustvom ili odsustvom bakterije H. Pylori.
Ispitanici su bili podeljeni u dve grupe: kod 35 ispitanika utvrđeno je prisustvo bakterije H. pylori, a kod 25 ispitanika nije. Biopsije i uzorci krvi uzimani su kod svakog ispitanika. Prisustvo H. Pylori utrđivano je enzimskim imunotestom ELISA, dok je njeno prisustvo u tkivu utvrđeno histopatološkim analizama, kao i brzim ureaza testom (rapid urease test - RUR-eng). Serumski nivoi LL-37, MBL-a i M-fikolina pronađeni su kod 58% ispitanika inficiranih bakterijom H. pylori. Ispitanici kod kojih su nivoi MBL-a bili ispod 500 ng/mL, bili su značajno inficirani bakterijom H. pylori, dok kod ispitanika kod kojih su nivoi MBL-a bili iznad 1000 ng/ml prisustvo bakterije nije utvrđeno. Nivo LL-37 bio je povećan, dok se nivo M-fikolina nije značajno promenio u prisustvu bakterije H. pylori.
Nalazi su pokazali da niži nivoi MBL-a i viši nivoi LL-37 mogu biti detektovani kod infekcije izazvane bakterijom H. pylori, dok je M-fikolin manje aktivan kod ove infekcije.
Ključne reči: Helicobacter pylori, gastritis, LL-37, MBL, M-fikolin