ACTA FAC MED NAISS 2018;35(3):193-200

Originalni rad

UDC: 582:[665.3:66.061

DOI: 10.2478/afmnai-2018-0021

 

Sadržaj ulja divljih plodova različitih biljnih vrsta dobijen konvencionalnom Soxhlet tehnikom ekstrakcije

 

Milica Stanković1, Svetolik Maksimović2, Vanja Tadić3, Ivana Arsić1

1Univerzitet u Nišu, Medicinski fakultet, Katedra za farmaciju, Niš, Srbija
2Univerzitet u Beogradu, Tehnološko-metalurški fakultet, Beograd, Srbija
3Institut za proučavanje lekovitog bilja "Dr Josif Pančić", Beograd, Srbija



sažetak

Ulja dobijena iz plodova biljaka sve više dobijaju na značaju, upravo zbog prisustva velikog broja prirodnih, bioaktivnih lipidnih komponenata (esencijalnih, polinezasićenih masnih kiselina, fitosterola, liposolubilnih vitamina), koji ispoljavaju pozitivne efekte na ljudsko zdravlje. U ovom radu opisan je postupak ekstrakcije ulja iz plodova različitih biljnih vrsta (Sambucus nigra, Prunus spinosa, Sorbus aucuparia i Rosa canina), primenom konvencionalne Soxhlet ekstrakcione tehnike sa petrol-etrom. Pre ekstrakcije izvršena je mehanička obrada uzoraka plodova, njihovim izlaganjem povišenom pritisku i temperaturi. Prinos ulja (%) je izražen kao masa dobijenog ulja u odnosu na masu suvog biljnog materijala (w/w). Određen je i sadržaj vlage u uzorcima plodova. Divlji plodovi su se razlikovali po sadržaju vlage, čije su vrednosti bile u granicama od 6,53 g/100 g svežih plodova (R. canina) do 71,52 g/100 g svežih plodova (S. aucuparia). Biljne vrste S. nigra i P. spinosa pokazale su sličan sadržaj vlage u plodovima, i to 68,48 g/100 g i 68,89 g/100 g svežih plodova. Prinosi ulja ispitivanih uzoraka plodova razlikovali su se statistički značajno (p ˂ 0,05), a vrednosti su bile od 0,38% (kod R. canina plodova) do 3,22% (plodovi P. spinosa). Kod suvih plodova S. nigra dobijeni prinos ulja je iznosio 2,55%, dok je sadržaj ulja u plodovima S. aucuparia iznosio 0,68%. Dobijeni rezultati su korisni zbog mogućnosti upotrebe ispitivanih divljih plodova, naročito plodova P. spinosa i S. nigra (imale su najveći sadržaj ulja), kao polaznih sirovina za ekstrakciju biljnog ulja za primenu u prehrambenoj, kozmetičkoj i farmaceutskoj industriji.



Ključne reči: divlji plodovi, sadržaj vlage, Soxhlet ekstrakcija, prinos ulja, praktična primena ulja