ACTA FAC MED NAISS 2019;36(1):15-26 |
Originalni rad
UDC: 616.69-008.14:633.7:577
DOI: 10.2478/afmnai-2019-0002
Ekstrakti biljke Garcinia Kola pozitivno utiču na markere erektilne funkcije: da li je moguća primena u kliničkom lečenju?
Adebola Busola Ojo1, Oluwafemi Adeleke Ojo2,3, Mary Abiola Okesola4, Basiru Olaitan Ajiboye2, Babatunji Emmanuel Oyinloye2,5
1Departman za Biohemiju, Univerzitet u Ekiti, PMB 5363, Ado-Ekiti, Nigerija
2Odsek za fitomedicinu i biohemijsku toksikologiju, Departman za biohemiju, Univerzitet Afe Babalola, PMB 5454, Ado-Ekiti, Nigerija
3Departman za biohemiju, University u Ilorinu, Ilorin, Nigerija
4Departman za biohemiju, Univerzitet Covenantm, Ota, Ogun, Nigerija
5Grupa za biotehnologiju i strukturalnu biohemiju, Departman za biohemiju i mikrobiologiju, Univerzitet u Zululandu, KwaDlangezwa 3886, Južna Afrika
sažetak
Ovaj rad ispituje antioksidativni kapacitet i potencijal ekstrakata biljke Garcinia kola u cilju poboljšanja
biohemijskih markera koji su u vezi sa erektilnom funkcijom kao i mogućnost primene u kliničkom lečenju.
Ispitivana su inhibitorna svojstva vodenih ekstrakata biljke Garcinia kola na fosfodiesterazu-5 (PDE-5), arginazu,
angiotensin konvertujući enzim (ACE) i acetilholinesterazu (AChE) na genitalijama miševa. Kod ekstrakata je
ispitivana redukciona sposobnost (eng. FRAP) kao i oksidativni kapacitet (eng. DPPH). Ekstrakti su pokazali
povećanu inhibitornu aktivnost PDE-5 (IC50 = 47,52 ± 0,01 μg/mL), ACE (IC50 = 46,90 ± 0,87 μg/mL),
AChE (IC50 = 44,85 ± 1,33 μg/mL) u tkivu corpus cavernosum, nego što je bila inhibitorna aktivnost PDE-5 (IC50 = 75,58 ± 2,04
μg/mL), ACE (IC50 = 53,00 ± 0,30 μg/mL), AChE (IC50 = 54,57 ± 1,50 μg/mL) i arginaze (IC50 = 69,68 ± 2,42 μg/mL) u
homogenatu testikularnog tkiva. Štaviše, ekstrakti biljke Garcinia kola pokazali su se kao potencijalni izvor
funkcionalne hrane i farmakoloških supstanci, ali su takođe pokazali i farmakološka svojstva sa ciljem
poboljšanja erektilne funkcije.
Ključne reči: Garcinia kola, erektilna funkcija, antioksidansi, inhibicija enzima