ACTA FAC MED NAISS 2020;37(3):261-266 |
Originalni rad
UDC:615.33.065:615.322
DOI:10.5937/afmnai2003261V
Zaštitni efekti zelenog čaja i
borovnice na gentamicinom uzrokovanu
nefrotoksičnost kod pacova
Milica Veljković1, Dragana R. Pavlović2, Ivan
Ilić3, Dušan Sokolović4
1Univerzitet u Nišu, Medicinski fakultet, Institut za fiziologiju,
Niš, Srbija
2Univerzitet u Nišu, Medicinski fakultet, Katedra za farmaciju, Niš,
Srbija
3Univerzitet u Nišu, Medicinski fakultet, Institut za patologiju, Niš,
Srbija
4Univerzitet u Nišu, Medicinski fakultet, Institut za biohemiju, Niš,
Srbija
SAŽETAK
Cilj
našeg istraživanja bio je da ispitamo da li zeleni čaj i borovnica ispoljavaju
zaštitni efekat na gentamicinom izazvano oštećenje bubrega, kada se primene
zajedno sa gentamicinom, kao i da napravimo vezu između njihovih efekata.
GM
grupa pacova tretirana je samo gentamicinom, GT grupa samo zelenim čajem, B
grupa samo borovnicom, a kontrolna grupa samo fiziološkim rastvorom.
Biohemijska analiza pokazala je značajno povećane nivoe uree i kreatinina u GM
grupi, u odnosu na grupe koje su istovremeno tretirane borovnicom ili zelenim
čajem. Histološko ispitivanje pokazalo je potpuno uništenje glomerulske bazalne
membrane, ali i bazalne membrane proksimalnih i distalnih tubula pacova u GM
grupi. Ovi efekti oštećenja bili su znatno ublaženi, ali i ograničeni samo na
proksimalne tubule, kada su borovnica ili zeleni čaj bili primenjeni zajedno sa
gentamicinom.
Zaštitni efekti i zelenog čaja i borovnice na nefrotoksičnost bubrega izazvanu
gentamicinom javljaju se zbog njihove jake antioksidativne aktivnosti. Pošto su
to antioksidansi koji su široko rasprostranjeni u prirodi, mogu da ponude
dostupnu i povoljnu pomoćnu terapiju u lečenju Gram–negativnih infekcija, koja
bi mogla da ublaži gentamicinsku nefrotoksičnost, ali ne bi uticala na
baktericidni efekat gentamicina.
Ključne reči:
gentamicinska nefrotoksičnost,
zeleni čaj, borovnica, pacov