ACTA FAC MED NAISS 2022;39(1):57-65 |
Originalni rad
UDC:
544.773.32:615.262.07
DOI:
10.5937/afmnai39-31064
Uticaj odabranih ugušćivača
na teksturne karakteristike
emulzija ulje u vodi
Aleksandra Stolić, Milica Martinović, Ivana Nešić
Univerzitet
u Nišu, Medicinski fakultet, Katedra Farmacija, Niš, Srbija
SAŽETAK
Uvod.
Najpopularnija metoda teksturne analize je analiza profila teksture. Primenom
ove metode, mehaničke karakteristike uzoraka dovode se u vezu sa njihovim
senzornim karakteristikama. Ugušćivači imaju važan uticaj na mehaničke osobine
polučvrstih proizvoda, pa samim tim i na fizičku stabilnost kremova. Izbor
pravog ugušćivača često zahteva više umeća nego znanja.
Cilj. Cilj ovog istraživanja bila je procena uticaja često korišćenih prirodnih
(ksantan guma), kao i prirodno modifikovanih polimera (hidroksietilceluloza,
hidroksipropilmetilceluloza), u koncentraciji od 1% m/m, na teksturne osobine
emulzija tipa ulje u vodi.
Rezultati. Na osnovu dobijenih rezultata određeni su odgovarajući parametri
testiranih emulzija: adhezivnost, kohezivnost i čvrstina. Svi testirani kremovi
dostigli su veće vrednosti adhezivnosti na kraju studije, u poređenju sa
prvobitno izmerenim vrednostima. Međutim, adhezivnost ispitivanih uzoraka nije
se mnogo razlikovala u odnosu na adhezivnost kontrolniog uzorka, što znači da
prisustvo ugušćivača ne povećava lepljivost formulacija. Izmerene vrednosti
kohezivnosti za sve uzorke u poređenju sa početnim vrednostima bile su gotovo
slične. Vrednosti čvrstine kremova pokazale su to da deformacija nakon dva
ciklusa kompresije nije narušila strukturu kremova, kao i da su sve formulacije
slične razmazivosti.
Zaključak. Rezultati dobijeni teksturnom analizom mogu biti iskorišćeni pri
formulisanju kozmetičkog proizvoda unapred definisanih senzornih karakteristika.
Takođe, mogu biti od pomoći u pronalaženju adekvatne kombinacije ugušćivača, kao
i u određivanju odgovarajućih koncentracija za njihovu primenu u formulaciji. S
obzirom na to, dalja istraživanja trebalo bi usmeriti na primenu više različitih
ugušćivača i različitih opsega njihovih koncentracija u formulaciji.
Ključne
reči: teksturna
profilska analiza, ugušćivač, ksantan guma, hidroksietilceluloza,
hidroksipropilmetilceluloza