ACTA FAC MED NAISS 2022;39(2):141-149
|
Revijalni rad
UDC:
613.287.1:613.953
DOI:
10.5937/afmnai39-31436
|
Komponente majčinog mleka i
faktori koji mogu uticati na uspešnost laktacije
Jelena Miolski1,2,
Mišela Raus1,3, Milica Radusinović1,3, Vera Zdravković1,3
1Univerzitet u Beogradu, Medicinski fakultet, Beograd, Srbija
˛Opšta
bolnica
’’Stefan Visoki’’, Odeljenje za pedijatriju sa neonatologijom,
Smederevska Palanka, Srbija
łUniverzitetska dečija
klinika, Beograd, Srbija
SAŽETAK
Uvod. Dojenje predstavlja
najznačajniji način ishrane novorođenčeta, odojčeta i malog deteta. Laktogeneza
je mogućnost izlučivanja mleka iz mlečne žlezde. Obuhvata sekretornu inicijaciju
i aktivaciju. Izbacivanje placente i smanjenje nivoa progesterona stimulišu
porast nivoa prolaktina i lučenje mleka iz dojki. Humano mleko sadrži ugljene
hidrate, lipide, proteine, vitamine, minerale, masne kiseline, amino-kiseline i
elemente u tragovima. Osim toga, prisutni su i makrofagi, brojne ćelije,
bakterije, hemokini, citokini, imunoglobulini, hormoni, faktori rasta i mucin.
Sastav mleka razlikuje se zavisno od faze lučenja. Prvih pet dana od porođaja
luči se kolostrum, zatim prelazno mleko, a dve nedelje posle porođaja zrelo
mleko. U toku samog akta dojenja razlikuje se predmleko i zadnje mleko. U
predmleku sadržaj masti je nizak, povećava se sa trajanjem laktacije, a u
zadnjem mleku, relativno je visok.
Cilj. Cilj rada bio je da se ukaže na značaj sastava mleka i faktora koji su od
uticaja za dojenje.
Zaključak. Paritet majki, uzrast, socioekonomski status, kao i obrazovanje, mogu
imati uticaja na koncentraciju određenih komponenti majčinog mleka. Adekvatna
socijalna politika i podrška, uz edukaciju vezanu za iskustva ranog dojenja,
mogu biti ključni faktori za započinjanje i održavanje dojenja. Koristi od toga,
pored majke i deteta, imala bi i celokupna društvena zajednica.
Ključne
reči: dojenje,
sastav majčinog mleka, ekluzivnost, odojče, samoefikasnost dojenja