Zavisnost dentalnog statusa
mlađih osoba sa razičitom
težinom od navika u ishrani
Maksym Skrypnyk1, Tatiana Petrushanko2, Karine
Neporada3, Roman Skrypnyk4,
Vladymyr Petrushanko2, Igor Skrypnyk4
1Student doktorskih studija na Departmanu za terapeutsku
stomatologiju,
Državni medicinski
univerzitet u Poltavi, Poltava, Ukrajina
2Departman za terapeutsku stomatologiju, Dražavni medicinski
univerzitet u Poltavi, Poltava, Ukrajina
3Departman za biološku i bioorgansku hemiju, Dražavni medicinski
univerzitet u Poltavi, Poltava, Ukrajina
4Departman za internu medicinu №1, Dražavni medicinski univerzitet u
Poltavi, Poltava, Ukrajina
SAŽETAK
Uvod. Gojaznost je globalni
problem modernog društva. Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, više od
1,9 miliona odraslih ima prekomernu težinu, a 650 miliona odraslih je
gojazno. Brojne studije ukazuju na ulogu prekomerne težine, gojaznosti i
metaboličkog statusa na periodontalno zdravlje. Ipak, mehanizam njihovog
razvoja nije do kraja razjašnjen.
Cilj. Cilj ove studije bilo je istraživanje mehanizma razvoja parodontalne
bolesti kod bolesnika sa različitim indeksom telesne mase i mehanizmom
pojave prekomerne kilaže i gojaznosti kod ovih bolesnika.
Metode. Studija je uključila 132 osobe muškog i ženskog pola iz Ukrajine,
starosti od 18 do 22 godina. Kod svih bolesnika određen je indeks telesne
mase. Prikupljeni podaci uključili su ličnu anamnezu, porodičnu anamnezu i
podatke o bolesti. Procena dentalnog statusa urađena je pomoću indeksa za
oralnu higijenu i higijenu jezika, kao i parodontalnih indeksa. Navike u
ishrani procenjivane su pomoću Holandskog upitnika o ponašanju u ishrani (DEBG
– eng.) i upitnika o ishrani sa tri faktora (TFEQ R-18 – eng.). Procena ishrane urađena je standar
dizovanim upitnikom o ishrani.
Rezultati. Više od 60% mlađih osoba sa prvim i drugim stepenom gojaznosti
imalo je poremećaje u ishrani, od kojih su najčešći bili poremećaj
kognitivnog ograničenja i emocionalne komponente ponašanja u ishrani.
Prevalencija parodontalne bolesti bila je značajno viša kod gojaznih osoba,
do 87% bolesnika sa prvim i drugim stepenom gojaznosti imalo je parodontalne
bolesti.
Zaključak. Poremećaji ponašanja u ishrani imaju ključnu ulogu u razvoju
gojaznosti kod mlađih osoba i nastanku gingivitisa. Uzrok gingivitisa koji
nije izazvan pojavom plaka kod bolesnika sa prvim i drugim stepenom
gojaznosti je poremećen opšti odgovor domaćina na patološke faktore usne
duplje, koji je uzrokovan viškom masnog tkiva, što dovodi do razvoja
hronične, sistemske, blage inflamacije. Iz tog razloga ovim bolesnicima
potrebno je specifično, integrisano parodontalno lečenje.
Ključne reči: gojaznost, periodontitis, gingivitis, ponašanje u
ishrani, emocionalno prejedanje, dentalni status