ACTA FAC MED NAISS 2023;40(2):208-216 |
Originalni rad
UDC:
615.322:582.707
DOI:
10.5937/afmnai40-41954
|
Procena antimikrobne aktivnosti soka i ekstrakta
crne ribizle (Ribes nigrum L.) sorte
Čačanska crna
Milica Trajković1, Dušanka Kitić2, Tatjana
Mihajilov Krstev3, Katarina Šavikin4, Milica Ranđelović2,
Milica Milutinović2, Suzana Branković5, Nemanja Kitić1,
Bojana Miladinović2
1Univerzitet u Nišu, Medicinski fakultet, Niš, Srbija
2Univerzitet u Nišu, Medicinski fakultet, Katedra za farmaciju, Niš,
Srbija
3Univerzitet u Nišu, Prirodno-matematički fakultet, Departman za
biologiju i ekologiju, Niš, Srbija
4Institut za proučavanje lekovitog bilja „Dr Josif Pančić”, Beograd,
Srbija
5Univerzitet u Nišu, Medicinski fakultet, Katedra za fiziologiju, Niš,
Srbija
SAŽETAK
Cilj. Ovo istraživanje je imalo za cilj da proceni i
kvantifikuje antimikrobnu aktivnost liofilizovanog voćnog soka (BCLJ) i
ekstrakta ostalog nakon ceđenja soka (BCLW) dobijenog od crne ribizle (Ribes
nigrum L.) sorte Čačanska crna.
Materijal i metoda. Studija je sprovedena korišćenjem četiri Gram (+) bakterije
(Bacillus cereus,
Listeria monocitogenes,
Staphilococcus aureus,
Enterococcus faecalis) i pet Gram (-)
bakterija (Escherichia coli,
Pseudomonas aeruginosa,
Salmonella enteritidis,
Proteus mirabilis,
Enterobacter aerogenes), kao i jedne gljive (Candida albicans). Kao standardi korišćeni su
cijanidin-3-O-glukozid, delfinidin-3-O-rutinozid i delfinidin-3-O-glukozid
prisutni u crnoj ribizli, pa je drugi cilj bio da se utvrdi njihov uticaj na
ukupnu antimikrobnu aktivnost.
Rezultati. Ispitani uzorci su pokazali umerenu antimikrobnu aktivnost.
Inhibitorni efekat BCLJ pokazao se na sve Gram (+) bakterije (B.
cereus, E. faecalis,
S. aureus), osim na L. monocitogenes, za koje ekstrakti nisu bili
efikasni. Primećeno je da BCLJ nije delovao na rast Gram (-) bakterija.
Ekstrakt ostatka crne ribizle, s druge strane, pokazao se efikasnim na Gram (+),
kao i na Gram (-) bakterije. Rezultati minimalnih inhibitornih koncentracija
(MIC (MFC) BCLJ i BCLW bili su 100 mg/mL, a rezultati minimalnih baktericidnih
koncentracija (MBC) bili su veći od 100 mg. MIC/MBC (MFC) standarda bio je 0,13
– 0,5 mg/mL.
Zaključak. Rezultati pokazuju da se ovi liofilizati crne ribizle mogu
potencijalno koristiti kao antimikrobni agensi.
Ključne
reči:
crna
ribizla, bobičasto voće, antimikrobna aktivnost, antocijani