ACTA FAC MED NAISS 2023;40(2):208-216

Originalni rad

UDC: 615.322:582.707
DOI: 10.5937/afmnai40-41954                                         

 

Procena antimikrobne aktivnosti soka i ekstrakta crne ribizle (Ribes nigrum L.) sorte
Čačanska crna

 

Milica Trajković1, Dušanka Kitić2, Tatjana Mihajilov Krstev3, Katarina Šavikin4, Milica Ranđelović2,
Milica Milutinović2, Suzana Branković5, Nemanja Kitić1, Bojana Miladinović2

 

1Univerzitet u Nišu, Medicinski fakultet, Niš, Srbija
2Univerzitet u Nišu, Medicinski fakultet, Katedra za farmaciju, Niš, Srbija
3Univerzitet u Nišu, Prirodno-matematički fakultet, Departman za biologiju i ekologiju, Niš, Srbija
4Institut za proučavanje lekovitog bilja „Dr Josif Pančić”, Beograd, Srbija
5Univerzitet u Nišu, Medicinski fakultet, Katedra za fiziologiju, Niš, Srbija

 

SAŽETAK

 

Cilj. Ovo istraživanje je imalo za cilj da proceni i kvantifikuje antimikrobnu aktivnost liofilizovanog voćnog soka (BCLJ) i ekstrakta ostalog nakon ceđenja soka (BCLW) dobijenog od crne ribizle (Ribes nigrum L.) sorte Čačanska crna.
Materijal i metoda. Studija je sprovedena korišćenjem četiri Gram (+) bakterije (Bacillus cereus, Listeria monocitogenes, Staphilococcus aureus, Enterococcus faecalis) i pet Gram (-) bakterija (Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Salmonella enteritidis, Proteus mirabilis, Enterobacter aerogenes), kao i jedne gljive (Candida albicans). Kao standardi korišćeni su cijanidin-3-O-glukozid, delfinidin-3-O-rutinozid i delfinidin-3-O-glukozid prisutni u crnoj ribizli, pa je drugi cilj bio da se utvrdi njihov uticaj na ukupnu antimikrobnu aktivnost.
Rezultati. Ispitani uzorci su pokazali umerenu antimikrobnu aktivnost. Inhibitorni efekat BCLJ pokazao se na sve Gram (+) bakterije (B. cereus, E. faecalis, S. aureus), osim na L. monocitogenes, za koje ekstrakti nisu bili efikasni. Primećeno je da BCLJ nije delovao na rast Gram (-) bakterija. Ekstrakt ostatka crne ribizle, s druge strane, pokazao se efikasnim na Gram (+), kao i na Gram (-) bakterije. Rezultati minimalnih inhibitornih koncentracija (MIC (MFC) BCLJ i BCLW bili su 100 mg/mL, a rezultati minimalnih baktericidnih koncentracija (MBC) bili su veći od 100 mg. MIC/MBC (MFC) standarda bio je 0,13 – 0,5 mg/mL.
Zaključak. Rezultati pokazuju da se ovi liofilizati crne ribizle mogu potencijalno koristiti kao antimikrobni agensi.

 Ključne reči: crna ribizla, bobičasto voće, antimikrobna aktivnost, antocijani