ACTA FAC MED NAISS 2024;41(3):396-405

Originalni rad

UDC:  577.161.3:[661.15`4:664.644.7
DOI: 10.5937/afmnai41-46914       
                                          

Sinteza i karakterizacija alginatnih mikročestica
za oralnu primenu alfa-tokoferola

 

Milja Živković, Ana Barjaktarević, Marina Tomović, Anđela Uštević

Univerzitet u Kragujevcu, Fakultet medicinskih nauka, Departman za farmaciju, Kragujevac, Srbija

 SAŽETAK

Uvod/Cilj. Tehnika mikroinkapsulacije može se koristiti za zaštitu alfa-tokoferola od degradacije u nepovoljnoj sredini, kao i za poboljšanje bioraspoloživosti i produžetak roka trajanja vitamina E. Ciljevi ovog istraživanja bile su sinteza i karakterizacija alginatnih mikročestica za oralnu primenu alfa-tokoferola.
Metode. Napravljene su ukupno četiri test-formulacije kalcijum-alginatnih mikročestica za oralnu primenu sa 0,5%, 1% i 2% (w/w) alfa-tokoferola metodom eksternog jonotropnog geliranja. Odnos između vitamina E i natrijum-alginata bio je 1 : 1 i 1 : 2. Sve alginatne čestice okarakterisane su određivanjem prosečne mase i veličine čestica, procentualnog sadržaja alfa-tokoferola, efikasnosti inkapsulacije i sposobnosti bubrenja.  
Rezultati. Nakon sušenja dobijene su čestice sfernog oblika, veličine od 500 do 1000 µm, što ih svrstava u kategoriju mikročestica. Veličina i stepen bubrenja nisu se značajno menjali u 0,1 M HCl, dok su u baznim uslovima fosfatnog pufera pH 6,8 i 7,4 bili povećani. Sadržaj inkapsuliranog vitamina E nije se značajno razlikovao među formulacijama (od 0,30 mg/mL ± 0,010 mg/mL do 0,60 mg/mL ± 0,021 mg/mL). Kapacitet punjenja kretao se u opsegu 10% ± 0,11% i 20,45% ± 0,22%, a procentualna efikasnost inkapsulacije bila je između 18,94% ± 0,32% i 31,91% ± 0,41%.
Zaključak. Ispostavilo se da su optimalni uslovi za inkapsulaciju alfa-tokoferola, sa najvećim kapacitetom punjenja i stepenom inkapsulacije, postignuti korišćenjem 1% natrijum-alginata, 2% kalcijum-hlorida i odnosa vitamin E/polimer 1 : 1. Sve četiri formulacije pokazale su očekivano ponašanje u različitim medijumima, koji su simulirali gastrointestinalne tečnosti in vivo (0,1 M HCl, fosfatni pufer pH 6,8 i 7,4): gastrorezistenciju i porast veličine i sposobnosti bubrenja u intestinalnim tečnostima. Na osnovu svega navedenog može se govoriti o primeni alginatnih mikročestica kao nosača za oralnu primenu vitamina E.

 Ključne reči: alfa-tokoferol, vitamin E, kalcijum-alginat, alginatne čestice, inkapsulacija