ACTA FAC MED NAISS 2024;41(3):429-438 |
Originalni rad
UDC:
634.22:665.3]:615.451.1
DOI:
10.5937/afmnai41-47083
Komparativne karakteristike
ulja semena šljive dobijenih superkritičnom
i Soxhletovom ektrakcijom
Radmila Kazanović1, Svetolik Maksimović2, Milica
Stanković3, Merima Ibišević4, Vanja Tadić5,
Ivana Nešić3
1Apoteka „Rosić″, Bijeljina, Bosna i Hercegovina
2Univerzitet u Beogradu, Tehnološko-metalurški fakultet, Beograd,
Srbija
3Univerzitet u Nišu, Medicinski fakultet, Katedra za farmaciju, Niš,
Srbija
4Univerzitet u Tuzli, Farmaceutski fakultet Tuzla, Tuzla, Bosna i
Hercegovina
5Institut za proučavanje lekovitog bilja „Dr Josif Pančić″, Beograd,
Srbija
SAŽETAK
Uvod/Cilj. Šljive, kao jedna
od najstarijih vrsta voća, veoma su važne u ljudskoj ishrani. Najzastupljenije
sorte šljive koje se gaje na teritoriji Bosne i Hercegovine su požegača,
čačanska lepotica, čačanska rodna i valjevka. Šljive spadaju u grupu bazičnog
voća bogatog vitaminima i mineralima. Pored toga, koristi se i seme šljive kao
izvor ulja koje nalazi primenu u kozmetičkoj industriji. Ovo ulje je bogat izvor
biološki aktivnih komponenata sa dokazanim biološkim delovanjem – hidrira kožu i
poboljšava njenu elastičnost; koža ga lako upija, a na njenoj površini ne
ostavlja mastan film. Cilj ovog rada bilo je pronalaženje optimalnog načina
izolovanja masnog ulja semena četiri vrste šljiva najboljih karakteristika.
Ispitivani su potencijali sirovog materijala u kozmetičkoj industriji primenom
superkritične i Soxhletove ekstrakcije, kao i njihova karakterizacija.
Metode. Korišćeno je seme četiri vrste šljive: valjevka,
čačanska
lepotica, čačanska rodna i požegača (gajenih u selu Borogovo, opština Osmaci,
Bosna i Hercegovina). Za određivanje sadržaja vlage u semenu šljive korišćena
je metoda AOAC 930.15. Masna ulja ekstrahovana su konvencionalnom Soxhletovom
ekstrakcijom nepolarnim organskim rastvaračem i superkritičnom ekstrakcijom
ugljen-dioksidom. Ulja su okarakterisana određivanjem organoleptičkih
karakteristika, kao i kiselinskog, jodnog, saponifikacionog i peroksidnog broja.
Rezultati. Superkritičnom
ekstrakcijom izolovane su manje količine ulja iz semena šljiva nego primenom
konvencionalne Soxhletove ekstrakcije (kod semena sve četiri vrste šljive).
Najveći sadržaj ulja dobijen je iz semena šljive čačanska rodna (primenom obeju
metoda ekstrakcije). Najniže vrednosti jodnog i peroksidnog broja imalo je masno
ulje požegače, te ga možemo smatrati najstabilnijim. Kiselinski i
saponifikacioni broj bili su najniži kod ulja dobijenog iz semena valjevke i
čačanske rodne.
Zaključak. Obe metode ekstrakcije pokazale su dobre prinose ekstrakcije, sa
većim kapacitetom ekstrakcije primenom Soxhletovog aparata. Najveću količinu
ulja imala je čačanska rodna, a hemijski najstabilnije bilo je ulje semena
valjevke. Masna ulja svih sorti mogu se koristiti u kozmetičke svrhe.
Ključne
reči: ulje
semena šljive, superkritična ekstrakcija, Soxhletova ekstrakcija