Acta-grb.jpg - 2079 BytesACTA FAC. MED. NAISS. 2003; 20 (3): 163-168

Originalan rad


KLINIČKI I PROGNOSTIČKI FAKTORI U BOLESNIKA SA PERIFERNIM NEKLASIFIKOVANIM T-ĆELIJSKIM LIMOM
 

Goran Stanojević i Dragoslav Miljković
Hirurška klinika, Klinički centar Niš, Klinika za gastroenterologiju i hepatologiju Kliničkog centra Niš
 

SAŽETAK


U radu su prikazani rezultati kliničkog istraživanja kojim je ispitivana pojava postoperativnih komplikacija kod bolesnika operisanih zbog unutrašnjih hemoroida III i IV stepena metodom stapler hemoroidektomije.
Istraživanje je sprovedeno na 20 operisanih bolesnika prosečne starosti 39,6 godina (od 28 do 53 godina), od toga bilo je 12 muškaraca (60%) i 8 žena (40%). Kod svih pacijenata dijagnostikovani su unutrašnji hemoroidi III i IV stepena uz postojanje izvesnog stepena mukoznog prolapsa.
U postoperativnom periodu kod 15 pacijenata (75%) registrovana je vrednost bola u rasponu od 2,5 do 3,5 po VAS skali, dok je kod 5 ispitanika intenzitet bola bio ispod 2,5, s tim da je 15 ispitanika (75%) koristilo analgetike u periodu do 5 dana nakon operacije u prosečnoj dozi od 1 g metamizola (u rasponu od 500 mg do 2 g) a 5 pacijenata (25%) nije koristilo analgetike. Krvarenje nije registrovano u postoperativnom periodu.
Kod 1 ispitanika (5%) uočena je retencija urina koja je rešena postavljanjem Foley-evog katetera. Edem analne ( perianalne regije) regije kao i submukozni hematom registrovani su kod četiri pacijenta (20%).
Primena staplera u hirurgiji hemoroidalne bolesti predstavlja bezbednu i jednostavnu hiruršku intervenciju, rešava se problem krvarenja iz hemoroida, pojavu bola kod hemoroidalne bolesti, pojavu prolapsa hemoroida i predstavlja minimalno invazivnu hiruršku proceduru.

Ključne reči: unutrašnji hemoroidi, hemoroidalna bolest, stapler hemoroidektomija