Acta-grb.jpg - 2079 BytesACTA FAC. MED. NAISS. 2003; 20 (3): 183-188

Original article

EFEKAT KAPTOPRILA NA AKTIVNOST MEMBRANSKIH ENZIMA JETRE PACOVA U AKUTNOM TROVANJU OLOVOM


Tatjana Jevtović-Stoimenov, Gordana Kocić, Dušica Pavlović, Ivana Stojanović, Tatjana Cvetković, Dušan Sokolović, Jelena Bašić
Institut za biohemiju, Medicinski fakultet Niš

Ass. Dr Tatjana Jevtović Stoimenov
, tjevtovic@yahoo.com

 

SAŽETAK


Imajući u vidu različite mehanizme toksičnog delovanja olova, pre svega indukciju oksidativnog stresa u različitim tkivima i organima, kao i činjenicu da kaptopril (ACEi) ispoljava antioksidativne efekte pri trovanju olovom, za cilj ovog rada postavljena je procena protektivnih efekata kaptoprila na aktivnost membranskih enzima jetre u akutnom trovanju olovom. U tu svrhu, ispitivana je aktivnost jetrine alkalne fosfataze (AF), 5'- nukleotidaze (5'-NT) i gama-glutamil transferaze (GGT). Aktivnost d-aminolevulinat dehidrataze (ALA-D) merena je kao potvrda akutnog trovanja olovom a nivo uree, albumina i totalnih proteina u plazmi mereni su u cilju procene sintetske funkcije jetre.
U jetri pacova tretiranih toksičnom dozom olovo acetata aktivnost AF i GGT pokazuje signifikantno povećanje (p<0.05) za razliku od ALA-D i 5'-NT čija se aktivnost značajno smanjuje (p<0.01) u odnosu na grupu kontrolnih životinja. Rezultati pokazuju kompletan oporavak aktivnosti svih enzima nakon delovanja kaptoprila. Nivo plazma uree ne pokazuje bitnije promene po grupama, dok se vrednosti totalnih proteina i albumina značajno smanjuju u plazmi pacova tretiranih samo Pb-acetatom. Protektivni efekti kaptoprila na sintetsku funkciju jetre nisu dokazani.
Očuvanje integriteta membrane hepatocita predstavlja prioritet i neophodan uslov za ostvarivanje svih vitalnih funkcija jetre. Poremećaj aktivnosti membranskih enzima jetre, AF i 5'-NT i GGT pri akutnom trovanju olovom posledica je direktnog delovanja Pb na enzime. U uslovima delovanja kaptoprila efekti olova se smanjuju (AF) ili potpuno anuliraju (5'-NT i GGT) što dokazuje da kaptopril svojim antioksidativnim svojstvima može indirektno da deluje protektivno na aktivnost membranskih enzima jetre.

Ključne reči: alkalna fosfataza, 5'- nukleotidaza, g - glutamil transferaza, olovo, jetra