ACTA FAC. MED. NAISS. 2004; 21 (1): 15-22

 Originalan rad

NIVO INFORMATIVNOG ZNANJA GRADSKE I SEOSKE SEDMOGODIŠNJE DECE
O UTICAJU PRAVILNE ISHRANE, ORALNE HIGIJENE I FLUORIDNE PROFILAKSE
NA DENTALNO ZDRAVLJE

    Marija Igić, Mirjana Apostolović, Milanka Savić, Ljiljana Kostadinović
    Medicinski fakultet u Nišu, Stomatološka klinika u Nišu

    SAŽETAK

    Zdravstveno obrazovanje je neophodno da bi se deca informisala o efektima odgovarajuće ishrane, oralne higijene i fluoridne profilakse na njihovo zdravlje.
    Cilj ovog rada je da predstavi rezultate istraživanja koji se tiču razlika u nivou informisanosti i uticaju pravilne ishrane, oralne higijene i fluoridne profilakse na zdravlje zuba kod sedmogodišnjaka i u seoskim i u gradskim sredinama.
    Dobijeni rezultati pokazuju da i u seoskoj i u urbanoj sredini broj sedmogodišnjaka koji su dobro informisani o uticaju ishrane na zdravlje zuba preovlađuje u odnosu na one neinformisane. Broj sedmogodišnjaka koji su informisani o važnosti oralne higijene je veći u urbanim nego u seoskim sredinama. Što se tiče nivoa informisanosti u vezi efekata fluoridne profilakse na zdravlje zuba, broj informisane urbane dece je veoma nizak, dok ni jedno dete iz seoske sredine sa tim nije upoznato.
    Sveukupni rezultati pokazuju statistički značajnu razliku (p<0.001) u nivou informisanosti kod urbane sedmogodišnje populacije u poređenju sa seoskom populacijom. Deca iz urbane sredine su u sva tri slučaja (tri grupe pitanja) pokazala da su informisanija u odnosu na seosku decu. Kao što pokazuju rezultati ovog ispitivanja, ovo je između ostalog i posledica prisustva zubarskih ordinaija u školama gde deca mogu redovno dobiti neophodne informacije o odgovarajućoj zubnoj nezi.

    Ključne reči: nivo informisanosti, ishrana, oralna higijena, fluoridna profilaksa