ACTA FAC. MED. NAISS. 2004; 21 (1): 15-22

 Originalan rad

  

ANTIMIKROBNA OSETLJIVOST NA ODREĐENE SUPSTANCE I PREOVLADAVANJE ŠIROKOG SPEKTRA BETA LAKTAMAZE MEĐU ENTEROBACTERIACEAE IZOLOVANIH IZ RAZLIČITIH KLINIČKIH MATERIJALA

    Snežana Mladenović-Antić, Branislava Kocić, Marina Dinić, Ljiljana Krivokapić, Gordana Ranđelović
    Institut za zaštitu zdravlja Niš

    SAŽETAK

    Infekcije multirezistentnim mikroorganizmima predstavljaju značajan faktor morbiditeta i mortaliteta. Sojevi koji produkuju beta-laktamaze širokog spektra rezistentni su na prvu, drugu i treću generaciju cefalosporina, peniciline i monobaktamske antibiotike, a mogu biti istovremeno rezistentni i na aminoglikozide i fluorokvinolone.
    Cilj našeg istraživanja bio je da odredimo antimikrobnu osetljivost na određene antibiotike i hemoterapeutike i utvrdimo frekvenciju ESBL produkujućih sojeva među Gram negativnim bacilima porodice Enterobacteriaceae izolovanih iz različitih kliničkih materijala u Institutu za zaštitu zdravlja u Nišu.
    Ispitano je 1032 izolata iz fam. Enterobacteriaceae. Antimikrobna osetljivost ispitana je disk-difuzionom metodom po preporukama Američkog nacionalnog komiteta za kliničke i laboratorijske standarde (NCCLS). Kao skrining test na prisustvo ESBL korišćen je dupli disk-sinergistički test.
    Antimikrobna osetljivost na beta-laktamske antibiotike bila je: na ampicilin 65.7%, na cefaleksin 61.24 %, ceftriakson 14,53%, i na cefotaksim 14.34%.
    Produkcija ESBL nađena je u 15.79% ispitanih izolata. Najviši procenat ESBL+ izolata bio je kod Klebsiella spp. - 52%, E.coli - 17.4% and Enterobacter spp. - 23%. Sedamdeset tri procenta ESBL+ izolata bilo je bolničkog porekla.
    ESBL+ izolati sve učestalije se detektuju i u našem regionu. Pokazuju multirezistentnost i njihova učestalost je veća među izolatima iz materijala bolničkog porekla.

    Ključne reči: enterobacteriaceae, antimikrobna osetljivost, beta-laktamaze širokog spektra