ACTA FAC. MED. NAISS. 2004; 21 (2): 73-77

     Originalan rad
  

    KVANTIFIKACIJA MEZANGIJALNIH I ENDOTELNIH ]ELIJA U GLOMERULU U TOKU PROCESA STARENJA KOD ČOVEKA

    Vesna Stojanović1, Rade Čukuranović1, Ivan Jovanović1, Ljiljana Vasović1, Slobodan Vlajković1, Slađana Ugrenović1, Snežana Pavlović1 i Logkou Dimitra2

    1Institut za anatomiju, Medicinski fakultet, Univerzitet u Nišu;
    2
Student na post-diplomskim studijama Medicinskog fakulteta, Univerziteta u Nišu

    SAŽETAK

    Vitalni značaj bubrežne funkcije i nemogućnost njene uspešne supstitucije nameću potrebu izučavanja morfoloških i funkcionalnih karakteristika bubrega u toku starenja. Starosne promene u bubregu smanjuju njegovu funkciju pa je zato značajno, naročito kod osoba starije životne dobi, omogućiti bolju diferencijaciju šta je patološko, a šta pripada procesu starenja.
    Kao materijal u istraživanju korišćeni su isečci kadaveričnih bubrega osoba starosne dobi od 20 do iznad 70 godina, koji su svrstani u različite uzrasne grupe prema šemi: I (20-29 ); II (30-39); III (40-49); IV (50-59); V (60-69) i VI (preko 70 godina). Nakon klasične histološke obrade preseci su analizirani stereološki na projekcionom mikroskopu sa ekranom (Reichert Visopan) na povećanju objektiva 40 puta sa testnim sistemom M42. Analizirano je 100 slučajno odabranih glomerula iz svake starosne grupe.
    Prosečan apsolutni broj endotelnih ćelija u glomerulu progresivno se povećava do 50. godine sa statistički značajnom razlikom (p<0.01) u odnosu na period od 20. do 29. godine, dok se broj mezangijalnih ćelija u ovom periodu povećava bez statističke značajnosti. U periodu do 70. godine dolazi do postepenog smanjenja ispitivanih parametara, da bi nakon ovog perioda pad broja endotelnih ćelija bio statistički značajan u odnosu na period od 40. do 49. godine (p<0.01), a pad broja mezangijalnih ćelija statistički značajan u odnosu na period od 20. do 29. godine (p<0.05) i od 40. do 49. godine (p<0.01).
    Pad u broju ćelija koji je statistički značajan u V i VI starosnoj grupi posledica je smanjenja broja glomerularnih petlji po jedinici površine.

    Ključne reči: mezangijalne ćelije, endotelne ćelije, glomerul, starenj