ACTA FAC. MED. NAISS. 2004; 21 (2): 79-83

     Originalan rad
  

    IZVOĐAČ  PERITONEALNE DIJALIZE I INCIDENCA PERITONITISA

    Marina Avramović, Radmila Veličković i Vladislav Stefanović

    Institut za nefrologiju i hemodijalizu, Medicinski fakultet Niš, Niš, Srbija i Crna Gora

    SAŽETAK

    Peritonitis je i dalje jedna od najozbiljnijih komplikacija peritonealne dijalize. Među tehničkim faktorima koji utiču na incidencu peritonitisa, pokazano je da Y sistem, sistem sa dvostrukim kesama i automatska peritonealna dijaliza snižavaju incidencu peritonitisa. U literaturi za sada nema podataka o izvođaču dijalize kao faktoru koji može imati uticaj na incidencu peritonitisa.
    Naša studija pratila je tokom petogodišnjeg perioda 67 bolesnika na peritonealnoj dijalizi (21 muškarac, 46 žena; srednje starosti 52.9 ± 12.7 godina) na različitim sistemima za dijalizu: 35 bolesnika na Fresenius sistemu bez skidanja dijalizne kese i 32 na Andy setu (kao vrsti prekidnog Y sistema). Bolesnici su podeljeni u dve grupe: oni koji su sami sebi izvodili dijalizne promene (34 bolesnika) i bolesnici kojima je dijalizne promene izvodio pomagač (član porodice ili neko drugi) - 33 bolesnika.
    Upoređivali smo uticaj izvođača dijalize na incidencu peritonitisa, ali i uticaj dijaliznog sistema na broj epizoda peritonitisa.
    Naši rezultati pokazuju da ukoliko bolesnik sam sebi izvodi dijalizne promene, iako se peritonitisi javljaju nešto češće na neprekidnom dijaliznom sistemu no na prekidnom (Andy set), nema statistički značajne razlike u incidenci peritonitisa bez obzira na primenjen dijalizni sistem. Kada dijalizu izvodi pomagač značajno se povećava incidenca peritonitisa bez obzira na primenjen dijalizni sistem. Pacijenti kojima je potrebna pomoć u izvođenju dijaliznih promena su stariji, sa brojnim komorbidnim stanjima i imaju niže vrednosti pokazatelja adekvatnosti dijalize (rezidualna renalna funkcija i indeks Kt/V).
    Pored savremenih tehnika u izvođenju dijalizne procedure, uloga osobe koja izvodi dijalizu mora se uzeti u obzir pri evaluaciji incidence peritonitisa na CAPD.

    Ključne reči: peritonealna dijaliza, CAPD, peritonitis, izvođač dijalize, pomagač, adekvatnos