ACTA FAC. MED. NAISS. 2004; 21 (2): 107 - 118

   Originalan rad
  

EFEKTI HEMODIJALIZE NA RESPIRATORNE FUNKCIJE

Peđa Kovačević1, Amela Matavulj1,Slavimir Veljković2, Mirjana Čađo-Đekić3, Zvezdana Rajkovača1, Nenad Ponorac1

1 Odeljenje za fiziologiju, Medicinskog fakulteta, Univerziteta u Banja Luci, Republika Srpska;
2 Institut za fiziologiju Medicinskog fakulteta, Univerziteta u Nišu, Srbija i Crna Gora;
3 Klinika za plućne bolesti; Klinički centar, Banja Luka, Republika Srpska

     SAŽETAK

      Hronična bubrežna insuficijencija je progresivno i ireverzibilno oštećenje bubrežne funkcije. Takvo stanje remeti funkcije gotovo svih organa i organskih sistema, pa tako i pluća. Kod ovih bolesnika se, u terminalnom stadijumu bolesti, razvija poseban oblik edema pluća nazvan “uremijsko pluće”.
   
Cilj rada je bio da se pokaže efekat hemodijalize i interdijaliznog donosa tjelesne težine (vode) na ventilatornu funkciju pluća.
    U radu su testirana 32 bolesnika sa hroničnom bubrežnom insuficijencijom koji su liječeni ponavljanim hemodijalizama. Bolesnici su podijeljeni u dvije grupe: grupa 1 -bolesnici sa interdijalitičkim donosom tečnosti < 5% i grupa 2 - bolesnici sa interdijalitičkim donosom tečnosti > 5%. Svim bolesnicima je rađena tjelesna pletizmografija i gasne analize prije i poslije hemodijalize.
   
Rezultati do kojih smo došli ukazuju da hemodijaliza uzrokuje popravljanje vrijednosti ventilatornih parametara VC, FVC, FEV
1. Dinamika oporavaka navedenih parametara ventilatorne funkcije kod naših bolesnika, nakon hemodijalize, ukazuje na poremećaj opstruktivnog tipa, sa disfunkcijom malih disajnih puteva. Bolesnici sa većim interdijalitičkim donosom tečnosti imaju izraženije promjene u ventilatornoj funkciji (FEV1) i slabiji oporavak nakon hemodijalize.
   
Različite vrijednosti interdijalitičkog donosa tečnosti nisu imale uticaja na efekte hemodijalize na parametre gasnih analiza i acidobaznog statusa krvi.
   
Iz dobijenih rezultata može se izvući zaljučak da hemodijaliza ima pozitivan efekat na ventilatornu funkciju pluća, ali slabiji kod bolesnika sa većim interdijalitičkim donosom tjelesne težine (vode). Vrijednosti parametara gasnih analiza i acidobaznog statusa krvi ne daju uvid u efikasnost hemodijalize.

    Ključne reči: hronična bubrežna insuficijencija, hemodijaliza, respiratorna funkcija