ACTA FAC. MED. NAISS. 2004; 21 (2): 163-170

   Originalan rad
  

RAZVOJ HUMANOG BUBREGA

Marija Daković-Bjelaković1, Natalija Stefanović1, Slobodan Vlajković1, Rade Čukuranović1, Svetlana Antić1, Goran Bjelaković2, Dejan Mitić3

1Institut za anatomiju, Medicinski fakultet, Univerzitet u Nišu;
2
Odeljenje interne medicine, Medicinski fakultet, Univerzitet u Nišu;
3Klinika za ginekologiju i akušerstvo, Klinički centar, Niš

     SAŽETAK        

    Bubreg je jedan od glavnih ekskretornih i homeostatskih organa u telu. On ekskretuje krajnje produkte metabolizma, i kontroliše koncentraciju određenih sastojaka telesnih tečnosti. Organogeneza bubrega je kompleksan i postepen proces sa sukcesivnom pojavom pronefroza, mezonefroza i metanefroza. Pronefroz i mezonefroz su prolazne strukture sa malim ekskretornim kapacitetom koje prethode nastanku zrelog (metanefričkog) bubrega. Metanefros nastaje kao rezultat recipročnog induktivnog delovanja ureteralnog pupoljka, epitelnog izraštaja Wolfovog kanala, i metanefričke blasteme, grupe mezenhimnih ćelija. Ureteralni pupoljak utiče na diferencijaciju metanefričkog mezenhima i nastanak nefrona, dok metanefrički mezenhim dovodi do rasta i grananja ureteralnog pupoljka od koga nastaju sabirni kanalići. Nefron prolazi kroz četiri stadijuma razvoja, koji su opisani kao 1) vezikula, 2) zapeta- oblik i S- oblik 3) glomerul u razvoju i 4) zreo glomerul.
    Uprkos njenom značaju, poreklo vaskulature bubrega nije u potpunosti jasno. Nakon invaginacije renalne vezikule signali nastali u ćelijama vaskularnog žleba dovode do privlačenja angioblasta ili endotelijalnih ćelija u glomerul u razvoju. Kada se jednom nađu u vaskularnom žlebu, endotelijalne ćelije podležu mitozi i organizuju se u kapilare paralelno sa širenjem glomerula. Glomerularna bazalna membrana izgrađena je od komponenti ekstra - ćelijskog matriksa produkovanih od strane endotela i podocita. Najzad, mezangijalne ćelije ili “glomerularni periciti” se takođe regrutuju u glomerul doprinoseći stabilizaciji glomerularnog klupčeta.
    Fetalni bubrezi stvaraju razblaženi urin koji daje glavni doprinos nastanku amnionske tečnosti. Bilo koji faktor koji utiče na prestanak stvaranja mokraće može dovesti do fetalnog poremećaja. Nekoliko novijih studija istaklo je povezanost razvoja bubrega i bubrežnih bolesti kod odraslih.

    Ključne reči: bubreg, razvoj, nefron