ACTA FAC. MED. NAISS. 2004; 21 (4): 179-183

   Originalan rad
  

EFEKTI IMADAZOLIN -RECEPTOR-AGONISTA MONOXIDINA NA HEMODINAMIKU, KORONARNI PROTOK METABOLIČKE ISHEMIJSKE MARKERE I NEUROHUMORALNI SISTEM U BOLESNIKA SA “MIROVASKULARNOM ANGINOM”

Miroslav Stojanović1, Miroslav Jeremić1, Aleksandar Bogićević1, Milan Radojković1, Aleksandar Zlatić1, Ljiljana Jeremić1, Goran Stanojević1, Aleksandar Nagorni2, Vesna Brzački2, Suzana Raičević-Sibinović2, Daniela Benedeto-Stojanov2, Srđan Denčić3, Srđan Stamenković4

1Hirurška klinika KC Niš,
2Klinika za gastroenterologiju i hepatologiju KC Niš,
3Medicinski centar Pirot,
4Medical Center Argasi, Zakynthos Greece


   
  SAŽETAK   

    Autori prikazuju rezultate 44 resekcije jetre, izvedene u četvorogodišnjem periodu ‡ nakon uvo|enja novog koncepta u hirurgiju jetre, koji se sastoji u primeni novih anatomskih saznanja, uvo|enju intraoperativnog ultrazvuka i novih hirurških tehnika mobilizacije i vaskularne kontrola, kao i savremenih ure|aja za transekciju parenhima jetre. Najčešće indikacije za resekciju jetre bile su metastaze kolorektalnog karcinoma, koje su operisane u 27 slučajeva. Hepatocelularni karcinom reseciran je kod 6 pacijenata, karcinom žučne kese u 2 slučaja, dok su benigne lezije bile predmet resekcije u 8 slučajeva (2 adenoma, 2 hemangioma, 1 gigantski lipom i 3 slučaja ehinokoka jetre). Postoperativne komplikacije su registrovane u 20% slučajeva. U navedenom periodu nije registrovan hospitalni mortalitet, kao ni jatrogene lezije velikih krvnih sudova i žučnih vodova. Svih 36 pacijenata operisanih zbog malignih oboljenja praćeno je najmanje 6 meseci. Kompletna remisija registrovana je u 86.11%. Jednogodišnji period preživelo je 87.51% pacijenata. Autori zaključuju da precizne indikacije za operativni zahvat, kao i striktno poštovanje uspostavljenih operativnih procedura od strane uvežbanog hirurškog tima, predstavljaju osnovu za bezbednu hirurgiju jetre, bez mortaliteta i sa prihvatljivom stopom morbiditeta.

    Ključne reči: resekcije jetre, hirurški koncept, morbiditet, mortalitet