ACTA FAC. MED. NAISS. 2004; 21 (4):205-213

   Originalan rad
  

MOGUĆNOSTI KOLOR DOPPLER ULTRAZVUKA U DIJAGNOSTICI PLEOMORFNIH ADENOMA

Slađana Petrović1, Dragan Petrović2, Zoran Pešić2

1Institut za radiologiju, Klinički centar Medicinskog fakulteta Niš, Srbija i Crna Gora
2Klinika za stomatologiju, Odeljenje za maksilofacijalnu hirurgiju, Medicinski fakultet Niš, Srbija i Crna Gora

   

    SAŽETAK

    Cilj studije je da se utvrde kolor Doppler karakteristike pleomorfnih adenoma i mogućnosti njihove diferencijacije od drugih tumora pljuvačnih žlezda.
   
Ova prospektivna studija obuhvatila je 52 pacijenta sa tumorima pljuvačnih žlezda ispitivanih kolor Doppler sonografijom pre hirurškog tretmana. Pretrage su učinjene linearnom sondom od 7.5 MHz sa Doppler imidingom. Za definisanje gradusa intratumorske vaskularnosti korišćena je četvorostepena analogna skala, a oblici vaskularne distribucije karakterisani su kao periferni (nalik na korpu) ili hilarni (granajući).
   
Nakon hirurškog tretmana i patohistološke verifikacije ustanovljeno je da je 28 pacijenata (53.84%) imalo pleomorfne adenome. Petnaest pacijenata (53.57%) imalo je pleomorfne adenome prvog gradusa, a 10 (35.71%) drugog gradusa vaskularnosti. Tri pacijenta (10.71%) nisu imala prisutne kolor Doppler signale; slučajeva trećeg gradusa vaskularnosti nije bilo. U pogledu obrasca vaskularnosti, pleomorfni adenom je pokazivao periferni oblik vaskularnosti u 21 slučaju (75%).
   
Statistički značajna razlika (p<0.01) utvrđena je u oblicima vaskularnosti između pleomorfnog adenoma i drugih histoloških tipova tumora pljuvačnih žlezda. Svi su pleomorfni adenomi imali nizak ili srednji gradus vaskularnosti.
   
Naša iskustva pokazuju da je kolor Doppler sonografija senzitivna metoda u dijagnostici pleomorfnog adenoma. Na osnovu gradusa i oblika vaskularnosti sa velikom je izvesnošću moguće razlikovati pleomorfne adenome od drugih tumora pljuvačnih žlezda.

    Ključne reči: kolor Dopler, plemorfni adenom, tumor pljuvačnih žlezda