ACTA FAC. MED. NAISS. 2004; 21 (4):215-224

   Originalan rad
  

ANALIZA FIZIOLOŠKOG ODGOVORA NA HIRURŠKU TRAUMU KOD LAPAROSKOPSKE I OTVORENE HOLECISTEKTOMIJE (prospektivna, randomizovana studija)

Srđan Denčić1, Jelena Denčić2, Aleksandar Lilić1, Aleksandar Ćirić3, Jovica Janković4

1Služba opšte hirurgije, Opšta bolnica, Zdravstveni centar Pirot,
2Služba interne medicine, Opšta bolnica, Zdravstveni centar Pirot,
3Služba za anesteziologiju i reanimatologiju, Opšta bolnica, Zdravstveni centar Pirot,
4Biohemijska laboratorija, Opšta bolnica, Zdravstveni centar Pirot

    SAŽETAK

    Prateći nivo kortizolemije nakon LC iOC objektivizirali smo neuroendokrini odgovor na operativnu traumu i potvrdili da je LC slabiji stimulus za lučenje kortizola. Zabeleženi veći i dugotrajniji porast kortizolemije nakon OC je u skladu sa intenzitetom operativne traume. Ovom studijom sugerišemo da laparoskopski pristup u perioperativnom periodu rezultira u smawenom neuroendokrinom odgovoru na hiruršku traumu. Uzimajući u obzir indikatore mišićno-tkivne destrukcije, pokazali smo da LC predstavlja manju operativnu truamu, odn. prilikom OC dolazi do većih lezija tkiva bogatih enzimima CK, AST, ALT (skeletni mišići, jetra).
    Razmatranjem vrednosti gasnih analiza kapilarne krvi i spirometrije, dolazimo do zaključka da LC rezultira: 1-manjim padom postoperativnih vrednosti pCO2, 2-boljim zasićenjem kiseonikom, 3-poboljšanjima u postoperativnoj spirometriji. Ovo govori da je kod LC došlo do manjeg i kratkotrajnijeg poremećaja pulmonalne funkcije. Međutim, laparoskopska hirurgija koja uključuje CO2-pneumoperitoneum, može da dovede do neželjenih hemodinamskih efekata i značajnih komplikacija, što se više abdominalnih operacija izvodi laparoskopski, to više postaje imperativ da hirurzi postanu informisaniji o neželjenim  efektima i da preduzmu odgovarajuće mere kako bi sprečili potencijalne komplikacije koje su vezane za CO2-pneumoperitoneum.

    Ključne reči: laparoskopska holecistektomija, neruoendokrini i metabolički odgovor, indikatori mišićno-tkivne destrukcije.