ACTA FAC. MED. NAISS. 2005; 22 (2): 67-73

   Originalan rad
  

    UTICAJ FIZIKALNE TERAPIJE NA MIKROFLORU VENSKIH ULKUSA
 

    Aleksandar Janković, Milenko Stanojević, Ivana Binić
    Klinika za dermatovenerologiju, KC Niš
 

    SAŽETAK


    Venski ulkusi potkolenice predstavljaju krajnje posledično stanje hronične venske insuficijencije i pojavljuju se samo na prethodno patološki izmenjenoj koži. Narušena struktura kože i promenjeni uslovi spoljašnje sredine stvaraju idealne uslove za početak bakterijske kolonizacije i infekcije.
    Ispitivanjem je ukupno obuhvaćeno 45 bolesnika sa venskim ulkusima koji su lečeni elektrojonskim strujama (15 bolesnika), polarizovanom svetlošću (15 bolesnika) i kontrolna grupa (15 bolesnika). Mikroflora je određivana i kontrolisana na osnovu biograma i anti- 72 Aleksandar Janković, Milenko Stanojević, Ivana Binić biograma, na početku terapije i kontrolnim pregledima. Fizikalni tretman je sprovođen svakodnevno u trajanju od 10 minuta. Ulceracije u kontrolnoj grupi nisu tretirane fizikalnom terapijom.
    Istraživanjem je utvrđena vrsta mikroflore venskih ulkusa po grupama kao i uticaj svakog primenjenog tretmana.
    Vrsta mikroflore koja je tokom ispitivanja izolovana, test osetljivosti i smanjenje mikroflore na kontrolnim pregledima, ne pokazuju bitne i značajne razlike unutar grupa.
    Dobijeni rezultati i njihovo poređenje govore da fizikalna terapija smanjuje vrstu mikroflore venskih ulkusa. Upotreba fizikalne terapije smanjuje bakterijsku infekciju, komplikacije lečenja i omogućava brže zarastanje ulkusa.

    Ključne reči: venski ulkusi, mikroflora, fizikalna terapija, topijski antibioticiMario Lachat     Klinika za kardiovaskularnu hirurgiju, Univerzitetska bolnica u Cirihu, Švajcarska