ACTA FAC. MED. NAISS. 2006; 23 (1): 25-29

   Originalan rad
  
 

PRIRODNA ISTORIJA MUSKULARNIH VENTRIKULARNIH
SEPTALNIH DEFEKATA


Ljiljana Pejčić1, Bojko Bjelaković1, Biljana Miljković2, Radmila Mileusnić1, Gordana Grujić3, Ivica Pejčić4

1 Klinika za pedijatriju Kliničkog centra u Nišu
2 Klinika za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra u Nišu
3 Dom zdravlja Niš
4 Klinika za onkologiju Kliničkog centra u Nišu


    SAŽETAK

    Ventrikularni septalni defekt (VSD) najčešća je urođena srčana mana. Prognoza je u najvećem broju slučajeva dobra, posebno ako se radi o malim muskularnim defektima, imajući u vidu njihovu sklonost ka spontanom zatvaranju. Cilj ovoga rada bio je da utvrdi prirodnu evoluciju izolovanih muskularnih VSD-a, odnosno frekvencu spontanog zatvaranja u zavisnosti od njihove lokacije u muskularnom septumu, kao i od uzrasta bolesnika.
    Anatomija, lokacija i evolucija defekata praćena je korišćenjem Color Doppler tehnike. Za proteklih 6 godina, od približno 19500 živorođene dece u Nišu i okolini, VSD kao izolovana srčana mana nađena je u 87-oro (incidenca 5.8‰). Njih 46-oro (53%) imalo je muskularnu lokalizaciju defekta. Tridesetoro dece, od njih 46, kontinuirano je praćeno najmanje po godinu dana.
    U 17 od 30-oro dece došlo je do spontanog zatvaranja VSD-a (56.7%). Vreme spontanog zatvaranja kretalo se u intervalu od 1 meseca do 42 meseca po rođenju, pri čemu se najveći broj njih desio u prvih 6 meseci. Na kraju 6. meseca bilo ih je 11 (36.7%), na kraju 1. godine 14 (46.7%), a na kraju 18. meseca ukupno 16-oro dece (53.3%) sa spontano zatvorenim VSD-om. Dakle, samo kod jednog deteta zatvaranje defekta registrovano je posle 18. meseca, tj. u 42. mesecu života. Treba istaći da je čak u 15 od 17 (71.4%) defekt bio lociran u apikalnom delu muskularnog septuma, dok je samo 2 od 17 (28.6%) imalo trabekularni VSD.
    Može se zaključiti da se najveći broj spontanih zatvaranja odvija u prvih 6 meseci života, odnosno do 4. godine. Pri tome se najčešće zatvaraju apikalni muskularni VSD-i, te ih treba na vreme otkrivati i kontinuirano pratiti do njihovog zatvaranja.

    Ključne reči: muskularni ventrikularni septalni defekti, spontano zatvaranje, Color Doppler