ACTA FAC. MED. NAISS. 2006; 23 (1): 39-44

   Originalan rad

  
PRIMENA ATC/DDD METODOLOGIJE PRI UPOREĐIVANJU
UPOTREBE ANTIBIOTIKA U TOKU DVOMESEČNOG PERIODA U
DVEMA HIRURŠKIM BOLNICAMA

 

Gordana Pešić, Zorica Jović i Karin Vasić

Katedra za farmakologiju i toksikologiju, Medicinski fakultet, Univerzitet u Nišu

    SAŽETAK

    Farmakoterapijska praksa formira se pod uticajem faktora koji deluju na stvaranje propisivačkih navika pojedinih lekara. Poznavanje farmakoterapijske tradicije na nekom području omogućava sprovođenje edukativnih programa racionalne farmakoterapije.
Cilj našeg rada bio je da analiziramo i uporedimo upotrebu lekova, posebno antibiotika, na Klinikama za urologiju u Nišu i Novom Sadu kako bi procenili da li su sprovedeni principi hirurške profilakse bili u skladu sa međunarodnim smernicama.
    U ovom radu ispitivanje je izvršeno na odeljenjima za urologiju Hirurških klinika u Nišu i Novom Sadu. U analizi upotrebe antiinfektivnih lekova za sistemsku primenu, i svih lekova uopšte, korišćena je jedinica mere definisana dnevna doza (DDD) na 100 bolesničkih dana (BD). Lekovi su razvrstani po Anatomsko-Terapijsko-Hemijskoj (ATC) klasifikaciji. Ova metodologija omogućava da se upotreba lekova prati bez obzira na dužinu vremenskog perioda praćenjem obima i strukture upotrebe lekova.
    Antibiotici (grupa J po ATC klasifikaciji) predstavljali su najzastupljeniju grupu u ukupnoj upotrebi u Nišu sa 263,54 DDD/100 BD (43,05% od ukupne upotrebe). Kotrimoksazol (204,35 DDD), hinoloni (29,81 DDD) i aminoglikozidi (18,88 DDD) bili su najviše propisivane grupe antibiotika. U Novom Sadu, upotreba antiinfektivnih lekova iznosila je 224,85 DDD/100 BD. Slično situaciji u Nišu, i ovde je kotrimoksazol najčešće propisivan (129,03 DDD), zatim cefalosporini (43,54 DDD) i aminoglikozidi (20,5 DDD).
    U najvećem broju slučajeva izbor antibiotika za perioperativnu primenu u hirurgiji bio je u skladu sa međunarodnim smernicama. Međutim, primećena je prekomerna upotreba antibiotika s obzirom na njihovo ordiniranje u postoperativnom periodu bez jasnih dokaza o infekciji. Smatramo da treba postaviti jasne indikacije za primenu antibiotika u hirurškoj profilaksi kako bi se u daljem toku izbegla svaka neracionalna upotreba.

    Ključne reči: Anatomsko-Terapijsko-Hemijska klasifikacija, definisane dnevne doze,hirurška profilaksa, antibiotici