ACTA FAC. MED. NAISS. 2006; 23(2):59-63

 Pregledni članak  

PARODONTOPATIJA KAO RIZIČNI FAKTOR ZA OPŠTA OBOLJENJA

Ana Pejčić1, Snežana Peševska2, Ivana Grigorov3, Marija Bojović3

1Medicinski fakultet Niš, Srbija
2Stomatološki fakultet, Skopje, Makedonija
3Stomatološka klinika Niš

SAŽETAK

Fokalne infekcije mogu se definisati kao infekcije koje se javljaju na različitim lokalizacijama u organizmu izazvane mikroorganizmima (ili njihovim produktima) usne duplje.
Usna duplja može biti mesto pojavljivanja mnogih infektivnih i inflamatornih oboljenja koja se odnedavno povezuju sa sistemskim bolestima. Dentalne procedure (ekstrakcija zuba, endodontsko lečenje i dr. među kojima je i parodontalna terapija, mogu da provociraju prodor oralnih mikroorganizama dentalnog plaka u krvni tok i limfni sistem. Kod ovakvih slučajeva bakterijskog delovanja na tkiva i organe, posle izvesnog vremena, dolazi do njihovog multipliciranja i nastanka oralnih fokalnih infekcija.
Neka oboljenja, kao što su infektivni endokarditis, infekcija glave i vrata, respiratorne infekcije, oboljenja digestivnog trakta, kožna oboljenja, koštana oboljenja i prevremeni porođaj, javljaju se kao posledica transmisija bakterija iz dentalnog
žarišta. Novija istraživanja, kao rizični faktor navode i parodontalno oboljenje. Hronična parodontopatija potencijalno ima najjaču epidemiološku i moguću mehaničku udruženost sa ovim sistemskim oboljenjima.

Ključne reči: parodontopatija, oralni fokus, opšta oboljenja