ACTA FAC. MED. NAISS. 2006; 23 (3): 145-149

  

 Originalan rad
  

ZASTUPLJENOST I ZNAČAJ DIJASTOLNE SRČANE INSUFICIJENCIJE LEVE KOMORE

KOD BOLESNIKA SA HRONIČNIM PLUĆNIM SRCEM


Lazar Todorović
 

Klinika za kardiovaskularne bolesti Kliničkog centra u Nišu
 

 

    Sažetak

   

Problem dijastolne srčane insuficijencije privlači pažnju u poslednjih 12 godina i od tada je izdvojen kao poseban klinički entitet. Dokazano je da desna komora u arterijskoj hipertenziji ima poremećenu dijastolnu funkciju, što je u uskoj vezi sa abnormalnom dijastolnom funkcijom leve komore. Danas se dijagnoza dijastolne disfunkcije može lako postaviti zahvaljujući mogućnostima koje pruža Doppler ehokardiografija.

Cilj rada bio je da se prouči pojava dijastolne disfunkcije leve komore kod naših pacijenata sa hroničnim plućnim srcem. Prospektivnom analizom je obuhvaćeno 50 bolesnika sa hroničnim plućnim srcem – grupa II - i 56 bolesnika sa hroničnom plućnom opstruktivnom bolešću – dakle, bolesnici bez postojanja manifestnog kardiovaskularnog oboljenja - grupa I – kontrolna grupa. Kod svih bolesnika urađen je 2D i Doppler ehokardiografski pregled.

Naši rezultati ukazuju da je nalaz postojanja dijastolne disfunkcije kod bolesnika sa hroničnim plućnim srcem siguran dokaz pogoršanja već postojeće plućne insuficijencije i plućne hipertenzije, koji posledično kompromituju desnu komoru i sigurno deklanširaju njenu funkciju.

    Ključne reči: hronično plućno srce, leva komora, srčana insuficijencija, dijastolna srčana insuficijencija leve komore