ACTA FAC. MED. NAISS. 2006; 23 (3): 163-169

  

 Stručni rad
  

TEORIJSKI PRILAZI PROBLEMU PROFESIONALNOG STRESA


Jovica Jovanović1, Konstantinos Lazaridis 2, Violeta Stefanović3
 

1 Medicina rada, Niš,

2 AHEPA Hospital, Solun, Grčka,

3 Zdravstveni centar, Kuršumlija

 

 

    Sažetak

   

Do skora je stres na radnom mestu bio prisutan samo na slabo plaćenim poslovima i poslovima sa visokim emotivnim zahtevima, kao što su prosveta i uslužne delatnosti. Danas, stres na radnom mestu poprima epidemijske karakteristike i brzo se širi poput plamena. Preduzeća troše velika materijalna dobra na kupiranje stresom izazvanih povreda na radu, smanjene produktivnosti, apsentizma i troškova osiguranja.

Fizički simptomi stresa na radnom mestu su: glavobolje, digestivni problemi, poremećaji sna, osip po koži, lupanje srca, noćno preznojavanje, seksualni poremećaji, menstrualni poremećaji, hronični bol u leđima, mišićna napetost, gubitak apetita, povećanje telesne težine. Emocionalni poremećaji koji prate stres su: nervoza, frustracija, depresija, bezvoljnost, anksioznost, zaboravnost, zamor, povećana upotreba nikotina, alkohola i lekova. Simptomi vezani za posao su: povećan apsentizam, povrede na radu, neslaganje sa kolegama, pad produktivnosti, apsentizam, poteškoće u razumevanju radne procedure, duge pauze i mnogo vremena provedenog uz internet i telefon.

Činjeni su veliki napori da se identifikiju stresogeni faktori na poslu. Postoje uglavnom tri različita prilaza koja definišu i izučavaju stres, ali se oni međusobno preklapaju u pojedinim elementima. Tehnički i fiziološki pristupi stresu su dominirali u ranijim pokušajima tumačenja stresa na radnom mestu ali u savremenom konceptu sve više dominira psihološki pristup definisanju stresa na radnom mestu. Ovi pristupi su i danas aktuelni.

 

Ključne reči: profesionalni stres, uzroci profesionalnog stresa, teorije o profesionalnom stresu, radnici, radno mesto