ACTA FAC. MED. NAISS. 2006; 23(4):179-184

Originalan rad  

EFEKTI TERAPIJE SMANJENJA HOMOCISTEINA NA ENDOTELNU FUNKCIJU, DEBLJINU KAROTIDNOG ZIDA I MIOKARDNU PERFUZIJU

Andreas Rieth, Thorsten Dill, Anja Deetjen, Dragan Djurić, Veselin Mitrović

Kerkof centar za srce, Kardiološko odeljenje, Bad Nojhajm, Nemačka
 

SAŽETAK

    Homocistein je fiziološki produkt ljudskog metabolizma. Karakteriše se primarnim aterogenskim i protrombotičkim osobinama. Umerena hiperhomocisteinemija je opšte prihvaćeni faktor rizika za nastanak venske tromboembolije. Njena uloga kod aterosklerotične vaskularne bolesti još uvek nije jasno definisana. Cilj ove male pilot studije bio je da prikaže odnos terapije smanjenja homocisteina folnom kiselinom u slučaju koronarne arterijske bolesti praćene blagom hiperhomocisteinemijom i povoljnog uticaja, koji se odnosi na endotelnu funkciju, debljinu karotidnog zida i miokardijalnu perfuziju.
    Izabrana je grupa od 15 pacijenata sa stabilnom koronarnom arterijskom bolešću. U okviru ove grupe, 10 pacijenata je bilo lečeno folnom kiselinom, 5 mg/dnevno per os, u toku šest meseci. Pet pacijenata je primalo placebo. Na početku i nakon šest meseci merena je endotelna funkcija određivanjem protoka krvi podlaktice. Izmerena je i debljina zida arterije carotis communis pomoću MRI.
    Nivoi homocisteina su značajno pali za 34% pod terapijom folne kiseline, kao što je i bilo očekivano. Endotelna funkcija se poboljšala za 27% u toku tretmana, dok je u grupi koja je uzimala placebo poboljšanje nastalo u 3% slučajeva. Ovaj trend pozitivnog uticaja tretmana nije dostigao nivo značajnosti zbog malog broja pacijenata.  Takođe, ni karotidna struktura ni miokardna perfuzija nisu pokazale značajno poboljšanje.
    Ova pilot studija je pokazala da lečenje blage hiperhomocisteinemije kod pacijenata sa stabilnom arterijskom bolešću nije dovelo do poboljšanja vaskularnog statusa uprkos sniženim nivoima homocisteina. Možda će lečenje samo ozbiljnijih oblika hiperhomocisteinemije pokazati značajnije poboljšanje.

Ključne reči: hiperhomocisteinemija, endotelna disfunkcija, koronarna arterijska bolest