ACTA FAC. MED. NAISS. 2006; 23 (4): 191-196

Originalan rad  

KOMPARACIJA OTVORENE I ZATVORENE METODE SPOLJNE FIKSACIJE U LEČENJU ZATVORENIH PRELOMA DIJAFIZE TIBIJE
 

Momčilo Marić1, Zoran Golubović2, Predrag Stojiljković2, Milorad Mitković2, Milan Višnjić3, Ivan Micić2, Desimir Mladenović2, Lana Mačukanović-Golubović2, Saša Karaleić2, Stevo Najman2, Aleksandar Višnjić4, Vojislav Ćirić5


1
Ortopedsko odeljenje, Zdravstveni centar Ćuprija
2Ortopedsko-traumatološka klinika, Klinički centar Niš
3Hirurška klinika, Klinički centar Niš
4Socijalna medicina
5Stipendista-istraživač Ministarstva nauke i zaštite životne sredine
 

    SAŽETAK

Prelom dijafize tibije predstavlja jedan od najčešćih preloma dugih kostiju koji se sreće u ortopedskoj praksi. Postavljanje ispravne indikacije za vrstu lečenja predstavlja jedan od najodgovornijih trenutaka u procesu lečenja.

Prospektivno je praćeno 30 bolesnika sa zatvorenim prelomom dijafize tibije koji su lečeni metodom spoljne fiksacije u periodu od 1.01.2000. godine do 31.12. 2004. godine na Ortopedsko-traumatološkom odeljenju ZC u Ćupriji i Klinici za ortopediju i traumatologiju KC u Nišu. Kod polovine bolesnika, njih 15 (50%), primenjena je zatvorena metoda spoljne fiksacije, a kod druge polovine, 15 (50%) bolesnika, primenjena je otvorena metoda spoljne fiksacije. Kod svih bolesnika je u lečenju primenjen spoljni fiksator Mitković sa konvergentnom orjentacijom klinova.

Analizom dobijenih rezultata utvrđeno je da je do zarastanja preloma primenom ove metode lečenja došlo kod 28 (95,7%) bolesnika. Vremenski interval u kome je došlo do zarastanja preloma dijafize tibije iznosi 3,5 - 5,5 meseci. Kod 2 (6,6%) ispitanika, po jedan iz obe grupe, došlo je do formiranja aseptične pseudoartroze. Ispitanici sa pseudoartrozom lečeni su CD aparatom po Mitkoviću i spongioplastikom sa dobrim krajnjim rezultatom. Postoperativni osteitis, kao najteža komplikacija u lečenju zatvorenih preloma dijafize tibije, nije registrovan ni kod jednog bolesnika.

Spoljna fiksacija, spoljnim fiksatorom Mitković, u lečenju preloma dijafize tibije obezbedjuje dobre biomehaničke uslove za zarastanje preloma.
 

Ključne reči: zatvoreni prelom dijafize tibije, spoljna fiksacija, spoljni fiksator Mitković