ACTA FAC. MED. NAISS. 2006; 23 (4): 215-222

Pregledni rad  

TRIHINOZA
 


Nataša Miladinović-Tasić1,2, Suzana Tasić1,2, Milena Mišić1

1Odeljenje za mikrobiologiju i parazitologiju, Medicinski fakultet, Niš
2Odeljenje za parazitologiju i mikologiju, Zavod za zaštitu zdravlja, Niš

    SAŽETAK

Trihinelozu uzrokuje helmint koji pripada kolenu Nematodes, klasi Aphasmadia, rodu Trichinella i najčešće vrstom Trichinella spiralis. Čovek se zarazi konzumirajući neadekvatno termički obrađeno meso inficirano larvama parazita roda Trichinella. Jedanaest genotipova roda Trihinella otkriveno je da postoji u prirodi, a samo 8 je taksonomski definisano na osnovu genotipskih, biohemijskih i bioloških karakteristika.

Najčešće opisane životinjske vrste sa trihinelozom su pacovi i svinje, ali u zavisnosti od geografske distribucije, mnoge životinjske vrste, kao što su morževi, foke, medvedi, polarni medvedi, mačke, rakuni, vukovi, lisice i blizu 150 različitih vrsta sisara mogu biti zaražene helmintom roda Trichinella. Globalnu prevalenciju trihineloze je teško ustanoviti, ali se smatra da je približno 11 miliona ljudi zaraženo ovim parazitom.

Primenom terapije, stopa mortaliteta od trihineloze smanjena je na 0,3%. Smrt najčešće nastupa usled zahvaćenosti srčanog mišića ili centralnog nervnog sistema, i to u periodu između 3-4 nedelje po infekciji.

Laboratorijski i rezultati imunodijagnostičkih testova značajni su u dijagnostici trihineloze. Drugi testovi koji se mogu koristiti u dijagnostici trihineloze su: elek-tromiografija, biopsija zahvaćenog mišića i reakcija lančanog umnožavanja (PCR). U slučaju zahvaćenosti centralnog nervnog sistema mogu se koristiti i kompjuterizovana tomografija sa ili bez kontrasta, magnetna rezonanca, kao i lumbalna punkcija za citološko ispitivanje. U slučaju zahvaćenosti srčanog mišića beleže se značajne elektrokardiografske promene.

Kod umerenih do teških infekcija cilj terapije je da spreči invaziju larvi u mišićno tkivo. Preporučuje se u toku prve nedelje infekcije aplikovanje antihelmintika koji su efikasni samo prema helmintima u lumenu creva. Kortikosteroidi mogu smanjiti zapaljensku reakciju, ali mogu biti odgovorni za usporenu eradikaciju parazita iz lumena creva kao i za produžavanje perioda produkcije larvi.

Adekvatna termička obrada i zamrzavanje mesa su najznačajnije mere u prevenciji infekcije bilo kojom vrstom parazita roda Trichinella. Efektno ubijanje larvi postiže se termičkom obradom na 71°C u trajanju od 1 minuta ili zamrzavanjem na -60 °C 2 minuta, ili na -55 °C u trajanju od 6 minuta.

Ključne reči: trihinosis, Trichinella spiralis, prevalencija, dijagnostičke metode, prevencija