ACTA FAC. MED. NAISS. 2007; 24 (1):  33-40

Originalan rad  

GENEZA, KLINIČKA SLIKA, DIJAGNOZA I TRETMAN MIOMAMATERICE

Vekoslav Lilić , Biljana Đorđević, Zorica Stanojevic, Aleksandra Petrić, Goran Lilić, Radomir Živadinović, Sonja Pop-Trajković

1Klinika za ginekologiju i akušerstvo u Nišu
2Institut za patologiju u Nišu
3Klinika za onkologiju u Nišu

SAŽETAK

 

Cilj rada bio je razmotriti patofiziološku genezu mioma uterusa, posebno dijagnostičke i terapijske modalitete, sa naglaskom na principe koji vode što logičnijem  procesu odlučivanja u postupku sa miomima u svakom pojedinačnom slučaju. Za metod rada korišćen je literaturni pregled u poslednjih nekoliko godina o miomima uterusa i sinteza različitih iskustava autora. Miomi uterusa su najčešći solidni tumori karlične duplje kod žena. Sve je više dokaza da oni poseduju genetsku bazu i da im je rast povezan sa genetskom predispozicijom, hormonskim uticajima i različitim faktorima rasta. Dijagnostički postupci su raznovrsniji. Izbor terapije je širok i pored ostalog uključuje farmakološke, hirurške i radiološki usmerene intervencije. Većina mioma uterusa može se pratiti serijski, o servacijom razvoja simptoma ili progresivnog rasta.
    U poslednjih pedesetak godina došlo je do razvoja visoko sofisticiranih dijagnostičkih i terapijskih tehnologija za miom uterusa. Danas, sredstva koja su nam  na raspolaganju dozvoljavaju veću fleksibilnost u lečenju sa bezbednim mogućnostima, koje se mogu i moraju podešavati prema pojedinačnoj kliničkoj situaciji.

 

Ključne reči: miom, histerektomija, miomektomija, laparoskopija, embolizacija