ACTA FAC. MED. NAISS. 2007; 24 (1):  33-40

Stručni rad  

REGULATION OF GLUCOSE METABOLISM BY INSULIN IN CARDIOMYOCYTES

Emina Sudar1, Jelena Velebit1, Zoran Gluvic2 , Emilija Lazic1, Esma R. Isenovic1
Kliničko bolnički centar-Zemun-Beograd, Zemun, Srbija

 

SAŽETAK

 

Funkciju srca, tokom stanja ishemije, mogu e je poboljšati stimulacijom
metabolizma glukoze i usled toga nastalim smanjenjem oksidacije masnih kiselina (MK). Poremećaji u metabolizmu glukoze uzrokuju poremečaje u radu srca i dovode do kardiomiopatije.

Transport glukoze u ćelije jedan je od prvih koraka u insulinom stimulisanom preuzimanju glukoze u ćelije srca-kardiomiocite (SMY). Insulinom stimulisan ulazak glukoze u ćelije odvija se uz pomoć proteina nosača koji olakšavaju transport glukoze kroz ćelijsku membranu i oni su identifikovani kao glukozni transporteri (GLUT). U CMY lokalizovani su GLUT1 i GLUT4. Insulinom stimulisano preuzimanje glukoze i sinteza glikogena u CMY, uglavnom se odvijaju signalnim putem koji uključuje aktivaciju protein kinaze B(PKB) preko fosfoinozitol 3 kinaze (P13K). Takođe, insulin stimuliše translokaciju GLUT4 u CMY signalnim putem pomoću fosforilacije Cbl proto-onkoproteina. Aktivnost oba signalna puta neophodna je za translokaciju GLUT4 u CMY.

Insulin nezavisni put, takođe je uključen u transport glukoze u CMY. On se ostvaruje preko aktivacije AMP-om aktivirane protein kinaze (AMPK), koju inaktiviše insulinom aktivirana PKB, što dovodi do inhibicije oksidacije MKu CMY. Aktivnosti enzima PKB i AMPK su u inverznoj relaciji tokom ishemije srca. Rasvetljavanje molekularnog mehanizma interakcije AMPK i PKB pod delovanjem insulina u CMY doprineće objašnjenju protektivne uloge insulina u procesima ishemije srca.

    U poslednjih pedesetak godina došlo je do razvoja visoko sofisticiranih dijagnostičkih i terapijskih tehnologija za miom uterusa. Danas, sredstva koja su nam  na raspolaganju dozvoljavaju veću fleksibilnost u lečenju sa bezbednim mogućnostima, koje se mogu i moraju podešavati prema pojedinačnoj kliničkoj situaciji.

 

Ključne reči: kardiomiocit, metabolizam glukoze, insulin, signalni putevi, ishemija srca