ACTA FAC. MED. NAISS. 2006; 23(4):125-134

Prikaz slučaja 

 

PROCEDURE LEČENJA AKUTNIH ŽELUDAČNIH I DUODENALNIH ULCERA KOJI KRVARE

 

Ivana Đorđević1,

Aleksandar Zlatić1,

Ivan Pešić1,

Irena Janković2

 

1 Hirurška klinika, Klinički centar Niš

2 Medicinska statistika, Medicinski fakultet u Nišu

 

    SAŽETAK

 

    Profuzna krvarenja gornjih partija gastrointestinalnog trakta predstavljaju hitna medicinska stanja koja zahtevaju intenzivnu reanimaciju i lečenje od strane gastroenterologa i hirurga. Najčešći uzroci ovih krvarenja su variksi ezofagusa i krvareći ulkus želuca i duodenuma.

    Lečenje akutnih krvarećih ulkusa želuca i duodenuma (AKUGD), do pre desetak godina, bila su isključivo hirurška. Danas se za hitno operativno lečenje odlučuje u slučajevima nemogućnosti izvođenja interventne endoskopske terapije perzistirajućih ili rekurentnih krvarenja.

    Cilj našeg ispitivanja bio je utvrditi način lečenja AKUGD, učestalost i vrstu primenjenih hirurških procedura, postoperativnih komplikacija i mortalitet bolesnika. Ispitivanje predstavlja prospektivno-retrospektivnu studiju bolesnika lečenih od 1995. do 2005. godine na Hirurškoj klinici u Nišu.

    Bolesnici su podeljeni u dve grupe: A (2000-2005) i B (1995-1999). Podela je izvršena na osnovu boljeg izvođenja dijagnostičkih i interventnih endoskopskih procedura, poboljšanja reanimacionih postupaka i bržeg odlučivanja za operativno lečenje AKUGD, uz poštovanje principa gastroduodenalne hirurgije.

    Podaci studije pokazali su da ne postoji značajna razlika u broju bolesnika (grupa A-218, grupa B-233) i vrsti preduzetih hirurških procedura, ali da je u grupi A došlo do značajnog smanjenja postoperativnih komplikacija (39.44% prema 73.81%) i mortaliteta bolesnika (17.43% prema 31.75%).

 

    Ključne reči: ulkus duodenuma, ulkus želuca, hemoragija, krvarenje