ACTA FAC. MED. NAISS. 2006; 23(4):179-184

Originalan rad  

 

STEPEN ISKORIŠĆENOSTI ZDRAVSTVENE SLUŽBE STUDENATA UNIVERZITETA U NIŠU ZA POREMEĆAJE MENTALNOG ZDRAVLJA

 

Aleksandar Višnjić 1,2,

Miodrag Stojanović 1,2,

Olivera Radulović 1,2,

Nataša Milosavljević 2

 

1 Institut za javno zdravlje u Nišu,

2 Medicinski fakultet u Nišu

 

 

SAŽETAK

 

            Cilj rada bio je definisanje postojećih kapaciteta zdravstvene službe u oblasti zaštite mentalnog zdravlja u smislu iskorišćenosti, adekvatnosti i pristupačnosti, kao i utvrđivanje realnih potreba studenata za korišćenjem ovih usluga.

            Studija je prospektivna i obavljena je na Univerzitetu u Nišu, na uzorku od 336 studenata sa Medicinskog, Pravnog i Filozofskog fakulteta. Ispitivanje je izvršeno anketiranjem studenata o postojanju simptoma poremećaja mentalnog zdravlja, potrebama za stručnom pomoći, kao i korišćenju usluga zdravstvene zaštite mentalnog zdravlja.

            Od ispitivanog broja studenata, 212 (64%) je bilo ženskog i 124 (36%) muškog pola. Prosečna starost studenata bila je 22.3±2.0 godine, pri čemu nije bilo statistički značajne razlike u starosti između ispitanika sa različitih fakulteta. Urađeni Mantel-Haenzel-ov test pokazuje da je broj studenata ženskog pola bio značajno veći u grupi ispitanika sa Medicinskog (χ2=25.6, p<0.001) i Filozofskog fakulteta (χ2=5.52, p<0.05). Urađena analiza varijanse nije pokazala postojanje razlika u stepenu korišćenja stručne pomoći psihologa ili psihijatra u odnosu na fakultet. Razlika postoji u potrebi za stručnom pomoći kod studenata u odnosu na fakultet (F=5.45, p<0.01).

            Stepen korišćenja postojećih kapaciteta zdravstvene službe iznosi svega 30% u odnosu na prijavljene simptome. Nije pokazano postojanje razlika u stepenu korišćenja stručne pomoći psihologa/psihijatra u odnosu na fakultet. Potrebno je uspostaviti tesnu vezu visokoškolskih službi sa studentskim poliklinikama i maksimalno uključiti njihov raspoloživi kadar i resurse u pretpostavljenom zajedničkom delovanju.

 

            Ključne reči: zdravstvena zaštita studenata, mentalno zdravlje