ACTA FAC MED NAISS 2007; 24 (4): 201-208

Originalan rad

KOMPARACIJA REPRODUKTIVNIH KARAKTERISTIKA, LABORATORIJSKOG I BIOHUMORALNOG NALAZA KOD BOLESNICA SA KARCINOMOM ENDOMETRIJUMA I MIOMOM UTERUSA


Predrag Vukomanović
Milan Stefanović
Ranko Kutlešić

Klinika za ginekologiju i akušerstvo, Klinički centar u Nišu 
 

    SAŽETAK

   

    Karcinom endometrijuma je najčešći maligni tumor a miom uterusa najčešći benigni tumor ženskog genitalnog trakta. Cilj ovog istraživanja bio je da komparira:
- biološko-reproduktivne karakteristike bolesnica obolelih od karcinoma endometrijuma i mioma uterusa (vreme javljanja menarhe, vreme javljanja meno-pauze, paritet, broj pobačaja, dužinu reproduktivnog života i vreme javljanja bolesti u odnosu na menopauzu);
- metaboličko-biohumoralne karakteristike bolesnica obolelih od karcinoma endometrijuma i mioma uterusa (vrednosti holesterola, triglicerida, glikemije, krvnog pritiska i telesne mase).
Adekvatnom statističkom analizom utvrdjeno je da su bolesnice koje boluju od karcinoma endometrijuma statistički značajno starije od bolesnica koje boluju od mioma uterusa, da se menarha javlja ranije, da menopauza nastupa kasnije, da dužina reproduktivnog života traje duže, da je prisustvo insulin zavisnog dijabeta i slučajno ustanovljene hiperglikemije češće, da imaju poremećaj metabolizma holesterola i da su veće telesne mase. Takodje je potvrdjeno da je povećanje sistolnog krvnog pritiska statistički značajno. Istom metodom je utvrdjeno da broj porodjaja i broj pobačaja, vrednosti triglicerida i dijastolnog pritiska nemaju statističku značajnosta.
Reproduktivne karakteristike, naročito one vezane za fiziologiju i patofiziologiju menstrualnog ciklusa i metaboličko-biohumoralna dešavanja tokom života u peri i postmenopauzi imaju značaj i mogu uticati na nastanak karcinoma endometrijuma.
  

    Ključne reči: karcinom endometrijuma, miom uterusa, metabolički sindrom, menstrualni ciklus, menopauza