ACTA FAC MED NAISS 2007; 24 (4): 209-212

Originalan rad

PERINATALNE TORZIJE TESTISA LEČENE NA KLINICI ZA DEČJU HIRURGIJU

Marija Mladenović1
Andjelka Slavković1
Zoran Marjanović1
Jablan Stanković2

1Klinika za dečiju hirurgiju, Klinički centar u Nišu
2Urološka klinika, Klinički centar u Nišu
 

   
SAŽETAK

   

    Cilj rada bio je evaluacija podataka o dečacima sa perinatalnom testikularnom torzijom na Klinici za dečju hirurgiju u Nišu, pregled literature i predlog strategije tretmana koja bi se bazirala na kliničkom, hirurškom i histološkom nalazu.
    Retrospektivno je obuhvaćena grupa od 7 neonatusa u periodu od 1980. do 2006. godine.
    Od sedam eksplorisanih testisa dva su uklonjena (28.6 %). Ostala pet testisa (71.4%) podlegla su eksploraciji i fiksaciji. Pri kasnijim kontrolnim pregledima testisi su bili normalne funkcije. Nikakvih preoperativnih komplikacija nije bilo, kao ni komplikacija u toku samih intervencija.
U toku dvadesetšestogodišnjeg perioda, na Klinici za dečju hirurgiju lečeno je sedam neonatusa sa dijagnozom perinatalne torzije. Svi bolesnici su podvrgnuti ingvinalnoj ili transskrotalnoj eksploraciji zahvaćene strane. Nije učinjena kontralateralna orhidopeksija. Ni jedan bolesnik nije imao kontralateralnu torziju testisa nakon intervencije. Perinatalne torzije su dosta retke i u pogledu njihovog tretmana i danas postoje nesuglasice. Hirurška eksploracija i orhidopeksija zahvaćenog testisa je bezbedna i racionalna metoda koja može dovesti do porasta stope očuvanja testisa.
  

    Ključne reči: testis, funiculus spermaticus torzija funiculus spermaticus-a, novorođenče