ACTA FAC MED NAISS 2007; 24 (4): 173-181

Originalan rad

SERUM TRIPTAZA I NIVOI TNFα KOD BOLESNIKA
SA AKUTNIM KORONARNIM SINDROMIMA


Filipiak Krzysztof J.1,3,
Kapłon-Cieślicka Agnieszka1,
Rdzanek Adam1,
Rancic B. Milan1,2,
Grabowski Marcin1,
Tarchalska-Kryńska Bozena3,
Opolski Grzegorz1

1Odeljenje za kardiologiju, Medicinski fakultet u Varšavi, Poljska
2Medicinski fakultet Univerziteta u Nišu, Srbija
3Katedra za eksperimentalnu i kliničku farmakologiju, Medicinski fakultet u Varšavi, Poljska

 


 

  SAŽETAK


    Inflamacija igra ključnu ulogu u formiranju aterosklerotskog plaka i destabilizaciji. Markeri inflamacije, uključujući i C-reaktivni protein (CRP) i fibrinogen poznati su faktori rizika nepovoljne prognoze kod bolesnika sa ishemijom srca i akutnim koronarnim sindromom (AKS). Faktor tumorske nekroze α (TNFα) je proinflamatorni citokin koji utiče na srčanu remodelaciju nakon infarkta i progresiju ka srčanoj insuficijenciji. Nedavno su u patogenezi AKS otkriveni i alergijski procesi. Degranulacija srčanih mastocita je dokumentovana kod životinjskih modela. Mastociti ljudskog srca izražavaju visoko profibrinolitički profil i nakon ishemičnih događaja oslobađaju triptaze, specifične proteinaze.
    Cilj naše studije je bio, prvo, da se ispita odnos između alergijskog profila bolesnika, koncentracije triptaze i kliničkog toka AKS i drugo, da se uspostavi korelacija između koncentracija triptaza i nivoa seruma odabranih markera inflamacije: CRP, fibrinogena i TNFα.
U studiju je uključeno ukupno 70 bolesnika sa AKS. Nivoi serum triptaza su mereni na prijemu, dve nedelje i tri meseca nakon početka AKS. Koncentracija CRP, fibrinogena i TNFα su određene na prijemu i nakon dve nedelje. Takođe su mereni ukupni nivoi IgE, a urađen je alergo test.
Pozitivni rezultati alergo testa i povećani nivoi serum triptaze bili su češći kod bolesnika bez elevacije ST-segmenta kod akutnog koronarnog sindroma nego kod bolesnika sa elevacijom ST-segmenta kod akutnog koronarnog sindroma. Koncentracije serum triptaza na prijemu nisu bile u vezi sa nivoima CRP i fibrinogena, ali su bile u inverznoj korelaciji sa koncentracijama TNFα.
    Naši nalazi ukazuju da se bolesnici bez elevacije ST-segmenta kod akutnog koronarnog sindroma razlikuju od bolesnika sa elevacijom ST-segmenta u pogledu alergijskog profila. Srčani mastociti mogu da igraju važniju ulogu u patogenezi koronarne bolesti bez elevacije ST segmenta nego kod koronarne bolesti sa elevacijom ST-segmenta. Štaviše, kod bolesnika sa akutnim koronarnim sindromom, intenzivnija degranulacija mastocita bila je praćena nižim nivoima TNFα. To bi potencijalno moglo da doprinese povoljnijem obliku srčanog remodelovanja nakon infarkta.

    Ključne reči: akutni koronarni sindromi, triptaza, mastociti, faktor tumorske nekroze-α