ACTA FAC MED NAISS 2007; 24 (4): 183-188

Pregledni rad

ULOGA PAPP-A U IDENTIFIKACIJI AKTIVNOSTI
KORONARNE ARTERIJSKE BOLESTI


Ivana Petrović1,
Marina Deljanin Ilić1,
Juan Carlos Kaski2

1Institut za lečenje i rehabilitaciju ''Niška Banja''
2 St.George's Hospital, London

  SAŽETAK

    Pregnancy-associated plasma protein (PAPP-A) je visokomolekularna matriks metaloproteinaza prvobitno izolovana u serumu gravidnih žena. U toku trudnoće, koncentracija PAPP-A u krvi majke raste, dok su sniženi nivoi dovedeni u vezu sa poremećenom placentarnom funkcijom koja se manifestuje u ranoj dijagnozi Down-ovog sindroma. Ispitivanje uloge PAPP-A u drugim tkivima organizma počelo je nedavno. Povišene vrednosti PAPP-A nađene su kod bolesnika sa akutnim koronarnim sindromom (ACS) u odnosu na bolesnike sa stabilnom anginom pektoris i zdravu populaciju. Najnovije studije su pokazale da kod bolesnika sa stabilnom koronarnom bolešću nivo PAPP-A korelira sa kompleksnošću aterosklerotskih lezija, kao i da su koncentracije ove metaloproteinaze veće kod višesudovne bolesti.
    Povišeni nivoi PAPP-A dovedeni su u vezu sa lošom prognozom kod bolesnika sa akutnim koronarnim sindromom i kod bolesnika sa stabilnom koronarnom bolešću. Važno je napomenuti da PAPP-A koji se nalazi u cirkulaciji bolesnika sa koronarnom bolešću cirkuliše u slobodnoj formi, dok je kod trudnica prisutan kompleks PAPP-A i eozinofilne proforme major basic proteina (proMBP). To dovodi u pitanje adekvatnost korišćenih podloga koje su sintetisane za detekciju komleksne forme PAPP-A.
    PAPP-A predstavlja koristan biomarker u kliničkom sagledavanju bolesnika sa koronarnom bolešću. Ipak, neophodne su nove prospektivne studije primenom adekvatnih podloga za detekciju PAPP-A da bi se procenila prava uloga ove metaloproteinaze u kliničkoj praksi.

    Ključne reči: PAPP-A, koronarna bolest