ACTA FAC MED NAISS 2007; 24 (4): 195-199

Originalan rad

ZNAČAJ SPROVOĐENJA NUTRITIVNOG SKRININGA KOD BOLESNIKA SA RADIKALNOM CISTEKTOMIJOM


Natalija Stojanovicą,
Svetlana Pavlovic˛
Maja Nikolicł,
Jelenka Nikolic

ąKlinika za urologiju Kliničkog centra u Nišu
˛Medicinski fakultet Univerziteta u Nišu - Katedra za anesteziologiju
łMedicinski fakultet Univerziteta u Nišu - Katedra za higijenu
4Medicinski fakultet Univerziteta u Nišu - Katedra za biohemiju 
 

    SUMMARY

   

    Cilj rada bio je potvrđivanje značaja uvođenja perioperativnog nutritivnog skrininga kod bolesnika kod kojih je urađena radikalna cistektomija kako bi se motivisalo uvođenje odgovarajućeg protokola.
Ovim pilot istraživanjem obuhvaćeno je 14 bolesnika sa karcinomom mokraćne bešike lečenih na Urološkoj klinici u Nišu u periodu od 1. 9. 2005. do 1. 3. 2007. godine. Svi ispitanici su hirurški lečeni radikalnom cistektomijom sa urinarnom diverzijom. Postoperativno, svi ispitanici su dobijali totalnu parenteralnu i enteralnu ishranu, dok je per os unos hrane započinjan sa početkom pojave peristaltike. Parametri ishranjenosti određivani su preoperativno i prvog, trećeg i petog dana postoperativno, a obuhvatali su određivanje: indeksa telesne težine, broja limfocita, vrednosti proteina i albumina. Za procenu postavljenih hipoteza korišćen je statistički metod kvantitativne analize. Rezultati su kompjuterski obrađeni u okviru programa Excel Office XP i SPSS 10.0.
    Samo 1/3 pacijenata obuhvaćenih našim istraživanjem bilo je pothranjeno. Snižen broj limfocita preoperativno imalo je čak 71.43% bolesnika, dok je sniženu vrednost proteina imalo 42.86%. Hipoalbuminemija je bila prisutna kod svih pacijenata preoperativno, dok je kod oko 1/3 bolesnika vrednost albumina bila izrazito niska <35g/l. Pacijenti kojima je kasnije izvađena nazogastrična sonda i koji su kasnije počeli per os unos hrane, imali su češće postoperativne komplikacije.
    Nutritivni skrining bolesnika sa radikalnom cistektomijom trebalo bi da obuhvati antropometrijske i biohemijske parametre s obzirom na to da se oni međusobno dopunjuju.
    Raniji unos hrane na usta smanjuje učestalost komplikacija kod bolesnika sa karcinomom mokraćne bešike i urađenom radikalnom cistektomijom.
  

    Ključne reči: nutritivni skrining, radikalna cistektomija, komplikacije