ACTA FAC MED NAISS 2008; 25 (1): 47-53

Stručni rad

HEMIARTROPLASTIKA RAMENA KOD PRELOMA I ZNAČAJ RANE REHABILITACIJE

 

Vladimir Vukov 1 ,
Marko Zdravković 1 ,
Tatjana Radovanović 2,

Mirjana Manojlović-Opačić 2 

 

1 Institut za ortopedsku hirurgiju i traumatologiju KCS, Beograd

2 Centar za fizikalnu terapiju i rahabilitaciju KCS, Beograd

 

SAŽETAK

 

Stav Odeljenja za hirurgiju ramena, Instituta za ortopedsku hirurgiju i traumatologiju KCS u Beogradu je da većinu preloma gornjeg kraja humerusa treba operisati, osim one sa tolerantnom dislokacijom fragmenata ili zbog kontraindikacija iz drugih razloga.

Kod trodelnih i četvorodelnih preloma sa značajnom dislokacijom, naročito kod osoba starijih od 60 godina i posebno kod luksacionih preloma, pribegavamo imedijatnoj implantaciji parcijalne proteze ramena.

Od 1985. do danas, na Institutu za ortopedsku hirurgiju i traumatologiju KCS u Beogradu operisano je preko 700 bolesnika sa prelomima na gornjem kraju humerusa od kojih je preko 180 bilo  trodelnih i četvorodelnih preloma. Oko 30% ovih bolesnika imalo je komplikovane luksacione višedelne prelome. Pored akutnih preloma bilo je i oko 5% hroničnih slučajeva sa pseudoartrozom proksimalnog humerusa ili avaskularnom nekrozom glave humerusa. 

Kod 64 bolesnika, ovi prelomi su lečeni hemiartroplastikom ramena, dok je kod ostalih rađena osteosinteza žičanom omčom,  „T“pločom,  „L“pločom ili kombinacijom ploče i žice. Prvi put  smo hemiartroplastiku ramena uradili 1989. godine.

U ovome radu iznelil smo naše šesnaestogodišnje iskustvo u korišćenju parcijalnih proteza kod multifragmentarnih preloma na ramenu. Objasnićemo značaj precizne rekonstrukcije i čvrste fiksacije velikog i malog tuberkuluma, značaj pravilnog pozicioniranja proteze, kao i tipa, odnosno, oblika proteze. Smatramo posebno važnim nov pristup u smislu rane rehabilitacije, jako bitne za postizanje maksimalne funkcionalne restitucije ramena.

 

Ključne reči: prelomi proksimalnog kraja humerusa, hirurško lečenje, hemiartroplastika ramena