ACTA FAC MED NAISS 2008; 25 (1): 41-45

Originalan rad

IDENTIFIKACIJA TIPOVA VLAKANA U SKELETNOM MIŠIĆU PACOVA PRIMENOM KATJONSKIH BOJA U REAKCIJI MIOFIBRILARNE ADENOZIN TRIFOSFATAZE

 

Irena Dimov,
Desanka Tasić-Dimov

 

Medicinski fakultet, Centar za patologiju, Niš

 

SAŽETAK

 

Histohemijska reakcija za dokazivanje miofibrilarne adenozin trifosfataze (mATPaze) je metoda sa širokom primenom za tipizaciju skeletnih mišićnih vlakana. Reakcija mATPaze omogućava kvalitativnu i kvantitativnu evaluaciju tipova vlakana u normalnim, obolelim ili eksperimentalno oštećenim mišićima.

Cilj ovog rada bio je da se ispita reproducibilnost i validnost primene katjonskih boja u reakciji mATPaze za identifikaciju tipova vlakana u musculus soleusu pacova metodom koju su predložili Doriguzzi i saradnici.

Musculus soleus je uklonjen pod etarskom anestezijom od 10 Wistar albino pacova oba pola. Na serijskim poprečnim presecima, debljine 10 μm, trenutno smrznutog materijala primenjena je histohemijska metoda na mATPazu sa preinkubacijom pri pH 9,4; 4,5; i 4,3 i  modifikacija mATPaze uz korišćenje toluidin plavog (TP) i metilen plavog (MP) u postinkubacionom tretmanu. Reakcija na mATPazu vizualizovana TP i MP pokazala je jasnu diferencijaciju tipova mišićnih vlakana, koji su odgovarali vlaknima tipa I, IIA i IIC identifikovanim reakcijom na mATPazu sa amonijum sulfidom. Metoda koja je bazirana na korišćenju katjonskih boja u reakciji na mATPazu je brza, reproducibilna i validna.

Međutim, prema našem iskustvu, intenzitet bojenja vlakana vremenom opada tako da je razlikovanje tipova vlakana otežano, što čini glavni nedostatak ove u odnosu na konvencionalnu mATPaza metodu.  

 

Ključne reči: tipovi vlakana, skeletni mišić pacova, mATPaza, amonijum sulfid, kat-jonske boje