ACTA FAC MED NAISS 2008; 25 (2): 61-67

Pregledni rad

ANTIBIOTSKA PROFILAKSA – ISKUSTVO JEDNOG CENTRA

 

 

Predrag Vukomanović,
Milan Stefanović,
Ranko Kutlešić,
Jelena Milošević

 

Klinika za ginekologiju i akušerstvo, Klinički centar u Nišu

 

 

SAŽETAK

 

Ova prospektivna, randomizirana, kontrolisana studija sprovedena je u cilju evaluacije efikasnosti primene jedne profilaktičke doze antibiotika u poređenju sa uobičajenom petodnevnom kombinovanom antibiotskom terapijom u smanjenju infektivnog morbiditeta nakon elektivnog carskog reza.

U studiju je uključeno 86 žena porođenih elektivnim carskim rezom, koje su podeljene u dve grupe od po 43 žene. Nema statističke razlike u prijemnim karakteristikama između ove dve grupe. Prva grupa je primala jednu dozu cefuroksima (C) od 1,5 g intravenski nakon klemovanja pupčanika. Druga grupa je primala prokain-benzilpenicilin (PBP) u dozi 1.600.000 IJ i gentamicin (G) 120 mg intramuskularno svakih 12 sati 5 dana. Postpartalne komplikacije, uključujući febrilni morbiditet, infekciju rane, endometritis, urinarnu infekciju i prolaznu postpartalnu groznicu bile su zabeležene tokom hospitalizacije. Infekcija rane je bila najčešća komplikacija koja se javila u 13,95% žena u prvoj grupi i 18,61% u drugoj grupi. Petodnevna antibiotska terapija nije smanjila febrilni morbiditet, infekciju rane, endometritis i urinarnu infekciju. U proseku, žene koje su primale cefuroksim ostale su u bolnici 1 dan kraće u odnosu na žene iz druge grupe koje su primale PBP/G (7,6 u odnosu na 8,7 dana). Četiri žene (9,3%) u prvoj grupi i pet (11,63%) u drugoj grupi imale su mikrobiološki dokazanu infekciju rane. Staphylococcus aureus je bio najčešće izolovani patogen (48%). Isti broj žena u obe grupe (2,3% u prvoj i 2,3% u drugoj grupi) zahtevao je promenu antibiotika.

Uobičajena produžena kombinovana antibiotska terapija kod elektivnog carskog reza ne redukuje postoperativni infektivni morbiditet u ovoj studiji. U skladu sa tim, važno je istaći da petodnevna kombinovana primena antibiotika predstavlja apsolutno neopravdan i neracionalan modalitet profilakse, budući da antibiotska proifilaksa traje najduže tri dana. Postoperativni infektivni morbiditet nije niži u odnosu na druge prihvatljive modalitete antibiotske profilakse.

 

Ključne reči:  carski rez, antibiotska profilaksa, infektivni morbiditet